Branden bröt ut på tredje våningen i ett flerfamiljshus i centrala Vetlanda.

Branden startade i en vindslägenhet och spreds sedan ner till lägenheter på andra våningen, säger Thomas Ljunggren, räddningsledare vid räddningstjänsten i Vetlanda.

Branden fick ett häftigt förlopp och styrkor från bland annat Vetlanda, Landsbro, Sävsjö, Korsberga, Farstorp, Nässjö och Kvillsfors skickades ut till platsen. Som mest fanns ett 70-tal man på plats.

När vi kom till platsen slog det ut eldslågor genom fönstren. Vi gick först in i lägenheten, men tvingades att gå ut igen och koncentrera oss på utvändig släckning, säger Thomas Ljunggren.

Samtliga boende i fastigheten som eldhärjades evakuerades.

Det verkar inte som om någon har blivit skadad. Det verkar som om samtliga har tagit sig ut ur lägenheten, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i region öst, vilket senare bekräftats av polisen.

Vid klockan 21.30 på fredagskvällen hade räddningstjänsten ännu inte kontroll på branden.

Släckningsarbetet kommer att pågå hela natten, den är min bedömning, sa Thomas Ljunggren då.

Vid 23.30-tiden meddelade räddningstjänsten att man hade lyckats dämpa lågorna något och att man då jagade efter glödbränder inne i konstruktionen. Släckningsarbetet fortsatte sedan hela natten.

Polisen misstänkte i ett tidigt skede att branden var anlagd och att detta hade ett samband med ett ärende gällande skadegörelse i lägenheten. Polisen kontaktades cirka 30 minuter innan branden bröt ut.

Vid 19.00-tiden greps en man i 35-årsåldern som nu misstänks för mordbrand.

Han greps på en buss på väg från platsen. Vi misstänker att branden är anlagd av honom, säger Torbjörn Lindqvist.

Gripandet ska ha gått relativt lugnt till uppger polisen. Mannen och brottsrubriceringen ändrades till grov mordbrand, meddelade polisen på söndagen.

Polisen ska göra en teknisk undersökning på platsen, detta sker troligtvis i början av veckan, uppger vakthavande befäl Mariana Persson på lördagens morgon.