Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra placering för Aneby på lista

Aneby ligger bra till när kommunerna rankas efter hur energieffektiva fastigheterna är. Det framgår av ett färskt index.

Det är Indoor Energy och Ömangruppen som står bakom rankingen. Energiindexet bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB.

Kommunerna rankas alltså utifrån hur mycket energi som i genomsnitt förbrukades per invånare i kommunernas fastigheter 2018.

Plats 58

Aneby hade en energianvändning på 11,7 MWh per invånare. Det motsvarar den mängd energi som krävs för att köra en elbil i 5 800 bil.

På rikslistan får kommunen placeringen 58. Toppar listan, med lägst energianvändning i landet, gör Ale kommun. Där förbrukade invånarna förra året i snitt 6,7 MWh.

– Det är fullt möjligt att minska energianvändningen i de flesta fastigheter med runt 40 procent genom att ta ett helhetsgrepp på energisystemet, säger Mats Bjelkevik, vd på Indoor Energy i ett pressmeddelande.

Är olika

– De stora skillnaderna mellan olika kommuner visar på potentialen att minska energianvändningen i fastigheter. En del kan förklaras av olikheter i klimat och näringsliv, men inte allt, säger Peter Arvidsson, vd för Ömangruppen.