Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besöksförbudet på äldreboenden upphör

Från och med 1 oktober upphör besöksförbudet på landets äldreboenden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.
– Jag är innerligt glad att besöksförbudet upphör från den 1 oktober, säger socialminister Hallengren.

­ Socialstyrelsen generaldirektör Olivia Wigzell berättar att myndigheten i sitt underlag till regeringen har vägt fördelar och nackdelar mot varandra. Många äldre har farit illa av förbudet samtidigt som syftet med förbudet varit att förhindra smittan att ta sig in på boendena.

– Vi har gjort en samlad bedömning, säger hon, och förklarar att besöksförbudet kan tas bort nu.

Smittspridningen är mindre nu, och det finns dessutom bättre hygienrutiner och möjligheter till testning på boendena, säger hon.

– Men faran är inte över. Ett stort ansvar vilar på den som besöker, på hur man lever och hur man agerar, säger Olivia Wigzell.

Hon berättar också att myndigheten kommer att skicka ut instruktioner till landets kommuner och äldreboenden.

– Socialstyrelsen har i sin rapport till regeringen tagit fram föreskrifter, alltså bindande regler, för besök. Det innehåller bland annat krav på att alla verksamheter ska göra en riskanalys.

Det är viktigt att undvika en anstormning av besökare på boendena då förbudet upphör, poängterar Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– Vi hoppas alltså att vi ska kunna gå över från ett strikt besöksförbud till en reglerad verksamhet, säger Johan Carlson.

TT: Är det en bra tidpunkt att häva förbudet nu?

– Jag skulle säga att det är nödvändigt att det upphör. Förbudet har haft allvarliga konsekvenser för äldre och deras anhöriga, säger Johan Carlson.

Han berättar att anvisningar och föreskrifter också kommer att tas fram av Folkhälsomyndigheten.

– Det kommer handla om mer praktiska förhållningsregler som när man ska ses ute och när man ska ses inne, i vilka lokaler man ska ses och ska man bestämma tid i förväg.

Samtidigt kan det även efter den 1 oktober bli aktuellt med lokala föreskrifter, som kan innebär att förbud mot besök gäller på vissa boenden.

– Vi ser över om det kommer finnas formella möjligheter att ha lokala förbud eller om det handlar om att det blir en kraftig rekommendation, säger Johan Carlson.

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer. Syftet med förbudet har varit att förhindra smittspridningen av covid-19.

Erik Nilsson/TT