Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre prognos för Tranås kommun – plockar miljoner ur bolag

Tranås kommun plockar tio miljoner kronor ur ett bolag och får därmed en bättre prognos än tidigare, numera ett underskott om 4,2 miljoner kronor. – Det vore väldigt trevligt att slippa ha med ett underskott in i nästa mandatperiod, fastslår kommunalrådet Anders Wilander (M).

Det ekonomiska läget i Tranås kommun var på tapeten vid oktobersammanträdet i kommunfullmäktige. Då var prognosen 31 miljoner i underskott.

Budgetuppföljningen den sista oktober visar ett prognostiserat underskott om 4,2 miljoner kronor.

Anders Wilander beskriver hur såväl barn- och utbildningsnämnden som socialnämndens budgetar stabiliserats, samtidigt som övriga nämnder fått bättre prognoser.

– Jag säger inte att vi når noll, men med lite tur, och mycket skicklighet, så kan det nog bli så.

Inga löften

Men däremot kvarstår många frågetecken, då Sverige saknar ny regering för tillfället, understryker Wilander.

– Den övergångsbudget man har lagt innehåller inte några löften om mer pengar till kommunerna. Däremot innehåller den en minskning i utjämningssystemet, det kommer att bli mindre statsbidraget. Och det blir genast miljonbelopp naturligtvis.

– Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har fortsatt en rejäl uppförsbacke. Det är en klen tröst att våra grannkommuner har samma bekymmer, men det är så det ser ut.

Pröva vakanser

Förvaltningschefsgruppen har även sett över och föreslagit generella åtgärder för att få en budget i balans.

– Det är jättebra och det ska vi naturligtvis följa upp och verkställa. Det som är politiskt betingat måste beslutas av politiker, men rena verksamhetsfrågor kan vi starta med nu.

– En sådan sak är vakanser, att man är lite kallare där och verkligen prövar vakansersättningen och kanske rentav upptäcker att vi inte behöver anställa. Det är en relativt enkel åtgärd att verkställa direkt. Sjukfrånvaron är en annan viktig aspekt som man måste jobba jättehårt med.

Miljoner ur bolag

Beslut har även fattats om en extra utdelning ur det kommunala moderbolaget Tranås Stadshus AB – om totalt tio miljoner kronor.

– Det är pengar som redan ligger och är framskattade, totalt 13 miljoner kronor, där vi plockat ut tio miljoner. Vi hade en extra bolagsstämma före sammanträdet där vi tog det beslutet, att plocka ut de pengarna och lägga dem till resultatet för 2018. Hade vi inte gjort det så hade det stått 14,2 miljoner kronor i resultatet.