Barnen har kommit till Örsås gård för att lära sig mer om hur mjölken de dricker har producerats. De får se fodret som korna äter och de ser fascinerat på när en ko mjölkas av en stor robot.

De får dessutom hälsa på korna som blir ganska nyfikna när ett trettiotal barn strömmar in i deras ladugård.

Alma Berg från Eksjö har varit på en bondgård någon enstaka gång tidigare, men hon kan tänka sig att jobba som lantbrukare när hon blir större.

– Korna är så mysiga, säger hon och klappar dem förtjust.

Höstlovets bondesafari är ett samarbete mellan LRF, Aneby kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. Det började på Örsås gård och fortsatte till Isaryds Entreprenad med traktorer och andra lantbruksmaskiner innan dagen avslutades med lunch.

Tanken med ett arrangemang som bondesafari är att kommuninvånarna får veta mer om hur ett modernt lantbruk fungerar.

Lära tidigt

Barnen och deras föräldrar fick bland annat lära sig att korna ger i genomsnitt 25-30 mjölk per dag. Tre gånger varje dag traskar korna bort till mjölkningsroboten som läser av deras uppgifter automatiskt.

Henrik Andersson, en av ägarna till Örsås gård, tycker att det är bra att barnen tidigt får lära sig om matens ursprung.

– De ska kunna känna och ta på det som maten kommer ifrån. Det som växer på åkern är det som korna äter. Det handlar om att förstå hela sammanhanget, säger han.

Det är viktigt för alla invånare att ha förståelse för omsorgen och kvaliteten på en modern gård, menar Henrik Andersson.

– Land och stad hör ihop, vi behöver varandra. Vi känner stolthet för det vi gör och vi vill visa att vi finns. Vi tror på det: den goda maten för det svenska folket.