Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BA mullrade i debatten - nytt vårdparti tog för sig i nya regionfullmäktige

Eksjöläkaren Linda Gerdin tog på tisdagen plats i regionfullmäktige. Hon är en av sju ledamöter som ska representera uppstickaren Bevara Akutsjukhusen i regionens tyngsta politiska instans kommande mandatperiod.

– Det känns spännande. Lite nervöst men jag tror det kommer bli bra, sa Linda Gerdin minuterna innan regionfullmäktiges sammanträde drog igång i Rosensalen i Jönköping.

– Vi hade inte förväntat oss att vi skulle få så många platser i fullmäktige som vi fick. Men nu när vi har dem är jag säker på att vi kan använda dem på ett bra sätt.

Bevara Akutsjukhusens företrädare i den politiska hetluften höll en låg profil under inledningen av nya fullmäktiges allra första sammanträde.

Nykomlingarna från vårdens vardag bekantade sig försiktigt med möteslokalen, det administrativa stödet och övriga politiker.

Men när debatten om delårsrapporten väl kom igång visade det sig att Bevara Akutsjukhusen inte hade för avsikt att förbli någon blyg viol i församlingen. Tvärtom.

Den ena BA-ledamoten efter den andra gick upp i talarstolen och kom med kloka synpunkter på vad som kan och bör göras för skapa en mer jämlik vård i länet.

Såväl Ida Höglund som Magnus Bodenäs och Linda Gerdin levererade vassa, verksamhetbaserade inlägg, vars frågeställningar välkomnades av flera ledamöter från andra partier.

– Jag tycker det jätteroligt att vi fått in mer profession i politiken, sa Helena Elmqvist, SD, själv undersköterska. Och vänsterpartisten Bengt-Ove Eriksson såg framför sig att BA skulle bidra till en ökad tankeskärpa bland regionpolitikerna vad det gäller de mätmetoder som används i hälso- och sjukvården. De kanske inte alltid är så bra, medgav V-politikern.