Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att välja bort alkoholen

I en intervju i Dagens Nyheter inför 75-årsdagen berättar Björn Ulvaeus att han är nykter alkoholist. Han berättar att för tolv år sedan valde han bort alkoholen och det har varit hans bästa beslut. Efter ett tag började sinnena öppna sig och allt blev otroligt mycket bättre.

En liknande resa har också hans kollega och vän Benny Andersson gjort. Om detta berättade Benny i tv i ett program med Skavlan.

LO:s ordförande Karl Petter Torvaldsson var sommarpratare och berättade då att han valt bort spriten. Han säger ”att sen jag gjort detta minns jag på morronen vad jag gjort och sagt kvällen innan”.

Den tidigare dansbandssångaren Tove Widerberg säger att ” jag har aldrig mått så bra som nu när jag lagt bort både tobak och alkohol”

Det är märkligt att få betala ett så högt pris innan man upplever värdet av en nykter livsstil.

För några dagar sedan visades i tv ett program kallat ”Älskade alkohol”. I slutet av det programmet redovisas hur man på Island hanterat möjligheterna att skydda ungdomarna från alkoholen. Island hade stora problem med de ungas alkoholdrickande. Efter att engagerade människor påverkat politikerna har stora statliga resurser satsats på de yngre i form av fritidssysselsättningar i alkoholfri miljö. Där visas att det går att skapa intressen och sysselsättningar och välja bort alkoholen. Man redovisar nu att endast cirka fem procent av alla 15-åringar har smakat alkohol.

Den isländska satsningen liknar det svenska Öckeröprojektet. På Öckerö hade man en liknande situation som på Island. På Öckerö har man trängt tillbaka ungdomarnas drickande men då har politiker, föräldrar och skola samverkat.

I flera kommuner har man tagit till sig erfarenheterna från Öckerö. I Vetlanda har Öckerömodellen presenterats vid ett par tillfällen men våra politiker har varit ljumma och inte velat vara med.

I de ovan redovisade exemplen visas fördelar med en alkoholfri livsstil, som förhindrar många lidanden och besparar samhället stora kostnader och bekymmer. De flesta politiker har ett ljumt intresse för att medverka till att flera kan välja bort alkoholen och må bättre.

Bengt Isaksson, IOGT-NTO, Vetlanda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel