Det säger biträdande verksamhetschef Hanna Gunnarsson.

Läkarhuset i Tranås ligger i startgroparna för servicen där patienter kan få läkarkontakt via mobiltelefon eller läsplatta. Som vi tidigare berättat Patienttiden är en kvart och man sitter öga mot öga med doktorn via videolänk och kan därmed också visa exempelvis eksem eller svullnader.

Läkarhuset i Tranås är först ut bland Lideta Hälsovårds vårdcentraler i Sverige.

Hanna Gunnarsson välkomnar satsningen som hon tror kommer att uppskattas av patienterna.

– Att kunna ringa läkaren på en rast på jobbet eller slippa klä på småbarn hemma för att ta sig till vårdcentralen, det underlättar, säger hon.

Just nu pågår förberedelserna tillsammans med Webbhälsa AB, som står bakom appen Kry.

– Vi jobbar fram formerna för vilka typer av symptom som är lämpliga att söka för via videolänk, säger Hanna Gunnarsson.

Ökad tillgänglighet är den ena effekten, avlastning för doktorerna i Tranås kan vara en annan. – Det är inte våra läkare man träffar i videolänken. Kry jobbar över hela Sverige. Behovet av läkare är stort men jag skulle inte kalla det läkarbrist, säger Hanna Gunnarsson.

Hon lugnar den som funderar över sekretess och säkerhet.

– Man använder bank-id så patienten är skyddad.

Krys vd Johannes Schildt säger att en svårighet är att nå ut till människor med informationen, att rutinen att ringa vårdcentralen för att boka en tid är så inarbetad hos allmänheten. Men i Jönköpings län ska patienter överlag ha anammat metoden.