Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansträngda ekonomin oroar: ”Vädjar om att vi tillsammans tar tag i detta”

Om prognosen blir det faktiska resultatet kommer Tranås kommun att få ett ekonomiskt underskott på 31 miljoner kronor. Situationens allvar genomlyste delar av kommunfullmäktiges sammanträde under måndagskvällen.

Det ansträngda ekonomiska läget i Tranås kommun var på tapeten vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde, som för övrigt var det sista för flera av politikerna och bland annat tackade ordförande Per Ulfsbo (L) för sig.

Enligt prognosen i senaste delårsrapporten väntar ett underskott på 31 miljoner kronor. Främst beror underskottet, som vi även skrivit tidigare, på socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, som båda är tungt ekonomiskt ansträngda.

Ekonomichef Malin Wolf berättade att hon nyligen deltagit i ett möte tillsammans med andra ekonomichefer på Höglandet. Alla vittnar om samma ansträngda situation.

– Det är likadant över hela Höglandet och vi har samma saker att arbeta med.

Det stora underskottet kommer dock att balanseras upp, bland annat tack vare de kommunala bolagens goda resultat.

Roland Ström från kommunrevisionen kommenterade framför allt socialnämndens stora underskott, som enligt prognosen kommer sluta på 34 miljoner kronor.

– Det är fruktansvärt mycket pengar och vi kan inte acceptera den här utvecklingen. Den måste brytas nu, sa han.

Kommunalråd Anders Wilander (M) framhöll att kommunen står inför ett underskott man inte är van vid.

– Det måste naturligtvis tas på stort allvar och är något vi måste hitta lösningar på. Precis som Malin sa är det så här det ser ut i Kommunsverige.

Mats Antonsson (KD) yrkade att ett åtgärdspaket ska tas fram för att komma i ekonomisk balans, något som fick bifall när beslut togs.

Även Liberalernas Erik Nygårds kommenterade de dystra siffrorna, men passade även på att framhålla ljuspunkter såsom statsbidrag och Tranås attraktiva, geografiska läge som gynnar arbetspendling.

– En ekonomi i balans är förutsättningen för att vi ska kunna styra i den riktningen vi vill. Vi förlorar handlingsutrymmen och långsiktigt kan krafter som inte vill oss väl utnyttja detta. Vi kan tvingas sälja av tillgångar, till exempel energibolag, och där vill jag absolut inte hamna.

Mikael Stenquist (S) påpekade att underskottet motsvarar en skattehöjning på 80, 90 ören.

– Det handlar om vilken väg vi ska gå.

Sverigedemokraternas Björn Forsell (SD) framhöll att det är fyra tuffa år som väntar.

–Jag vädjar om att vi tillsammans tar tag i detta. Skitsamma vilket parti det handlar om.