Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga uppmanas fixa matkassar

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Leveranserna av matkassar till äldre är uppskattade, men är så populära att det börjar bli svårt att hantera. Nu vädjar ansvariga till att man i första hand ska ta hjälp av anhöriga.

På grund av coronaviruset uppmanas ju personer över 70 år och de som tillhör riskgrupper att hålla sig hemma. Sedan några veckor tillbaka kan de kommuninvånare som tillhör nämnda kategorier, utan extra kostnad, få matkassar levererade hem till dörren.

Föreningar och kyrkor ställer upp med frivilliga krafter, som tar emot beställningar, packar och kör hem varor från Ica Lönnen och Coop samt apoteket.

Många timmar

Tjänsten har blivit mycket populär och väl utnyttjad. Den senaste tiden har det legat på ett 60-tal matkassar i veckan, varav det största antalet har beställts från Ica Lönnen. Det innebär många timmars arbete för frivilligarbetarna.

– Förra veckan fick jag och en kollega rycka in och packa kassar. Vi höll på en hel dag, säger Kjell Gustavsson, köpman och ägare till Ica Lönnen.

Röda Korset är en av de medverkande föreningarna. Där är medelåldern bland medlemmarna hög och sedan det blivit känt att det finns fall av covid -19 även i Aneby har en del av dem som hjälpt till med matkassarna dragit sig ur.

– Vi börjar bli oroliga för att inte få tag i tillräckligt många frivilligarbetare, säger Tommy Gustafsson, som representerar Frivillig resursgrupp.

– Det är också viktigt med uthållighet, att de som hjälper till orkar hålla på, för det här kan ju pågå länge till, påpekar Kjell Gustavsson.

Nu går föreningar, kyrkor och butiksinnehavare ut med en vädjan till berörda Anebybor:

– Ni som har anhöriga som kan handla åt er, ta hjälp av dem i första hand. Det behövs om vi ska klara det här.

Faktura går bra

Kjell Gustafsson vill också informera om att den som inte vill lämna ifrån sig sitt kontokort inte behöver göra det.

– Det går att utnyttja kundnumret och skicka med en faktura i matkassen.

Till sin glädje har han för övrigt kunnat konstatera att antalet kunder som är 70 plus successivt har minskat. Som så många andra butiker har även Ica Lönnen vidtagit åtgärder som ska bidra till minskad smittspridning, till exempel plexiglas vid kassorna.

– Eftersom mina anställda ju blir väldigt exponerade har jag sagt åt dem att vara försiktiga med att träffa andra.

Tillbaka till matkassarna. Att, på grund av den stora arbetsbördan, slopa leveranserna är inte aktuellt.

– Nej, vi måste hålla det vi har lovat. Men om trycket blir för stort kanske både Ica och Coop behöver anställa folk för att sköta matkassarna och då ta betalt för hemkörningen. Att det är gratis i dag är nog unikt för Aneby.

Flyter på bra

Till sist några ord om medicinleveranserna från apoteket. Det är Svenska kyrkans ansvar.

– Det flyter på bra. De första dagarna var det rätt mycket, men sedan har det planat ut. Förra veckan hade vi bara ett ärende. Många med recept hämtar nog ut sina mediciner var tredje månad, säger diakon Lovisa Rydberg.