Svenskt Näringsliv genomför varje år en ranking för företagsklimatet i landets kommuner. Mätningen består dels i en stor enkät, dels i statistik.

Solna toppar listan före Vellinge och Höganäs. Aneby tillhör toppskiftet och placerar sig i år på 43:e plats, sex placeringar bättre än ifjol.

Ola Gustafsson, näringslivsansvarig på Aneby kommun, ser rankingen som en bekräftelse på att företagandet går bra.

– Man ska nog inte dra alltför stora växlar, det är inte allenarådande. Men det är en viktig värdemätare på att vi har bra kvalitet i det vi gör. Vi ligger väldigt stabilt och det har vi gjort i stort sett hela tiden. Vi har aldrig dippat och det tyder på att vi har ett stabilt och bra företagsklimat, säger han.

Mest nöjd är Ola Gustafsson med allmänhetens omdöme om företagande i kommunen.

– Vi ligger på över 4,0 i betyg, det är inte många kommuner som har högre. Det är första gången som vi når så högt.

Bättre kommunikation

Enkätsvaren i årets ranking visar bland annat en kraftig förbättring i kategorin för tele- och IT-nät.

- Vi är en få kommuner i landet som har utbyggt bredband till alla, det är betydelsefullt även för näringslivet, menar Ola Gustafsson.

Som tidigare ligger Aneby långt efter i kategorin vägnät, tåg och flyg. Även där syns dock en tydlig förbättring i jämförelse med tidigare år.

- Det är 32:an som är ombyggd och som gett oss bättre väg till Tranås och Eksjö. Sedan är kollektivtrafiken från Aneby tätort väldigt bra. Det har aldrig varit så lätt att pendla till Jönköping från tätorten.

Privata aktörer

I statistiken ligger Aneby mycket lågt i entreprenader, andelen kommunal verksamhet som köps av privata aktörer. Ola Gustafsson menar att detta inte är resultat av en medveten strategi eller politiska beslut.

– Vi är positiva till att släppa in privata aktörer, men vi har inte haft några företag som försökt komma in, säger han.

Att Aneby år efter år kan behålla den stabila nivån i toppskiktet av Sveriges 290 kommuner är det som glädjer Ola Gustafsson mest.

– Att ligga 43:a i Sverige, att hela tiden pendla på de här nivåerna, det tycker vi är bra. Vi spelar kanske inte i Elitserien, men vi spelar i Superettan - och vi håller oss alltid kvar.