Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aneby har klättrat på solcellslistan

Aneby klättrar på solcellslistan. På den årliga rankingen får kommunen placeringen 45.

Det är branschorganisationen Svensk Solenergi som ligger bakom listan. Statistiken har hämtats från Energimyndigheten. Den visar att det under fjolåret installerades 19 000 nya solcellsanläggningar i Sverige och att det vid årsskiftet fanns total 44 000.

Har ökat

Vid samma tid fanns det 59 anläggningar i Aneby, vilket kan jämföras med 26 ett år tidigare.

Kommunen har också klättrat rejält på rankinglistan, från plats 85 till 45. Under 2019 blev den installerade effekten 2 250 kilowatt, vilket motsvarar 126 watt per invånare. Riksgenomsnittet är 68 watt per person.

Listan över kommuner som får mest el från solceller per invånare toppas av Sjöbo (405 W per person).

– Under året har vi sett en explosionsartad tillväxt när det gäller solceller. Att IKEA börjat sälja solpaneler visar att de har blivit en del av folkhemmet, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Gynnar Sverige

Hon fortsätter:

– Det här är en utveckling som gynnar hela Sverige. De som valt att investera i solceller minskar inte bara sina energikostnader, utan hjälper hela samhället att ställa om till förnybar elproduktion.

Energimyndigheten bedömer att solelen kan stå för upp till 14 procent av elanvändningen på 2040-talet. Det skulle kräva omkring 40 gånger mer solceller än vad Sverige har i dag och en yta motsvarande 15 procent av alla tak i landet.