Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ärkebiskopen kommer på exklusivt besök – i Aneby

Ärkebiskop Antje Jackelén kommer till Aneby. Pastoratet är ett av endast tre platser i Linköpings stift som får ett exklusivt besök av henne.

Antje Jackelén, som härstammar från Tyskland, är Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Hon installerades till Svenska kyrkans högsta ämbete 2014.

26-27 februari besöker Antje Jackelén Linköpings stift. Enligt kyrkoherde Peter Andreasson är anledningen framför allt klimatstrategin.

– Där har stiftet en profilering som sticket ut.

Ärkebiskopen ska göra nedslag på tre platser. Det blir i Linköping, Vadstena och Aneby.

– Att vi är utvalda känns hedrande. Vad jag känner till är det första gången en ärkebiskop besöker Aneby.

Biskopen också

Den 27 februari ska Antje Jackelén tillbringa fyra timmar i Aneby. Hon får sällskap av bland andra biskop Martin Modéus.

Kyrkoherden konstaterar att det finns en del att lyfta fram. Aneby pastorat har kommit rätt långt i sin klimatsatsning. Några exempel är solceller, elbil och miljödiplomering.

– Vi håller på och filar på ett program, där vi även ska prata om Alla får plats-veckan och Sasa (Stöd till asylsökande i Aneby. Reds anm.)

– Förhoppningen är att Antje Jackelén även utmanar oss och delar med sig av sina reflektioner, fortsätter Peter Andreasson.

Till sist några exempel på vilka uppgifter en ärkebiskop har. En är att vara Svenska kyrkans främsta företrädare i det svenska samhället och i internationella sammanhang, en annan att viga alla nya biskopar.