Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler mister sjukpenning

Andelen personer som fått sin sjukpenning indragen har ökat kraftigt. 2014 var andelen 1,2 procent, eller nästan 5 900 personer. I fjol hade siffran stigit till 5,8 procent, eller nästan 26 600 personer.

Den nyheten gick TT ut med under tisdagen. Trots att lagen inte ändrats har antalet som får sin sjukpenning indragen mer än fyrfaldigats de senaste åren. Skillnaderna mellan olika län är dessutom också mycket stora.

”Det väcker frågan om det här är rättssäkert eller inte”, säger Martin Söder på ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) som granskat saken till TT.

Även andelen försäkrade som fått avslag har ökat, men inte lika tydligt.

”Lagstiftningen har ju inte ändrats så därför borde det inte vara så kraftiga variationer. Visst kan det variera lite grann, men inte så här kraftigt”, säger Martin Söder, projektledare för granskningen som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) gjort.

I sammanfattningen av rapporten som tagits fram, står det att det är möjligt att det mål som regeringen slog fast år 2015, om att sjukpenningtalet inte ska överstiga nio dagar i december 2020, har påverkat Försäkringskassans styrning.

Lagen lämnar ett bedömningsutrymme och i många ärenden finns inte ett tydligt ja eller nej till fortsatt sjukpenning. Om Försäkringskassans interna styrning hårdnar riskerar också fler att få sin sjukpenning indragen, enligt ISF.