Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkesson (SD) om bojkotten: Upp till SVT

Sverigedemokraterna och SVT är i konflikt efter fredagens partiledardebatt. Under lördagen sade SD:s partiledare Jimmie Åkesson att han vägrar att tala med SVT under valdagen. På söndagen öppnade han för att ändra sitt beslut om SVT var beredda att säga att de har gjort fel.

Bakgrunden till konflikten mellan SD och SVT är Jimmie Åkessons uttalande under fredagens tv-debatt med samtliga partiledare.

– Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och det är klart att då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk.

Uttalandet gjorde att Centerns partiledare Annie Lööf blev rasande. Hon slog näven i bordet och utbrast: "Hur uttrycker du dig!?" Efter tv-debatten valde SVT att ta avstånd från Åkessons uttalande, något som fick Sverigedemokraterna att gå i taket. De ansåg att SVT tog ställning i den politiska debatten och sade att uttalandet skulle anmälas till Granskningsnämnden för radio och tv.

På lördagen sade Jimmie Åkesson att han bojkottar intervjuer med SVT under valrörelsens avslutning. SVT var däremot fortfarande välkomna till partiets valvaka i Stockholm, men fick då sikta på att göra intervjuer med andra partiföreträdare än Jimmie Åkesson.

När SD-ledaren på söndagen gick och röstade fick han på nytt frågor från medier om SVT-bojkotten.

– Det är upp till SVT. De kan fortfarande medge att de fattade fel beslut när de valde att ta avstånd från vår integrationspolitik, men inget tyder på det. De krishanterar genom att ljuga om vad jag sade, sade Jimmie Åkesson när han var på väg in i vallokalen i Stockholms stadshus.

Jimmie Åkesson ansåg att han inte fick tala till punkt i sin utläggning under fredagens tv-debatt och sade även till pressuppbådet att en hel del SD-företrädare under valrörelsen har utsatts för hot och våld.

– Det är en tråkig utveckling att det är så, och jag hoppas att när vi vaknar upp i morgon att vi kan respektera valresultatet.

På söndagskvällen sa Sverigedemokraternas gruppledare, Mattias Karlsson, att Jimmie Åkesson inte kommer att kommentera SVT:s vallokalsundersökning som väntas presenteras vid klockan 20, uppger nyhetsbyrån TT.

– Jag tror vi får någonstans mellan 16 och 29 procent, säger Mattias Karlsson inför avgörandet under valsöndagen.