Det kom ett mejl till redaktionen med avsändare sabinarulle. Det är så den kallas, bloggen som drogs igång som ett projektarbete på gymnasiet.

Bakom den står Sabina Kfouri. Hon har en cp-skada och vill via sin blogg öka människors kunskap om vad funktionshindret innebär.

– Jag vill att folk med fördomar ska få upp ögonen för oss som inte har det precis som andra. Jag vill också visa att jag lever ett vanligt liv, och gör samma saker som andra ungdomar.

Vilka ska läsa bloggen?

– Alla.

Vi träffar Sabina och assistenten Therese Halvardsson i Sabinas barndomshem i centrala Tranås. Genom symbolspråket bliss berättar Sabina om sitt liv. Tekniken innebär att hon fäster blicken på symboler på papper, Therese pekar och får en nick om hon hittar rätt, läser ordet intill symbolen och kan därmed berätta vad Sabina säger.

Annons

Symbolspråket uppfanns av Charles K Bliss (1897-1985). ”Love this man” skriver Sabina på sin blogg. Hans språk har blivit nyckeln till kommunikation och redan som treåring lärde sig Sabina de första symbolerna.

Hon går tredje året på media-estetprogrammet i Linköping och trivs bra i skolan.

– Det är roligt. Bäst av allt är bloggen, tycker Sabina.

Tack vare den ska hon i april åka till en gymnasieskola i Ljungby och berätta om sitt funktionshinder för elever på barn- och fritidsprogrammet.

Bloggen handlar om Sabinas aktiva liv med skola, kompisar, shopping, mat, filmkvällar och så vidare, ett tonårsliv helt enkelt. Funktionshindret ska det handla mer om längre fram.

Via bliss berättar hon vad assistenterna ska skriva på bloggen. Det är också Sabina som instruerar vilka bilder som ska tas och läggas ut.

Sabina är född och uppvuxen i Tranås och vill bo här i några år till.

– Sedan kanske jag flyttar till Linköping. Jag vill inte fastna i Tranås.

Assistenterna finns vid hennes sida alla dagar utom söndagar. Då är det ledig dag med familjen som stöd.

– Jag vill passa på så länge jag bor hemma. Sedan får jag ju ha assistenter varje dag.

Vill du följa Sabinas blogg är adressen: sabinarulle.blogg.se