Risken för alkohol- och narkotikamissbruk i vuxen ålder ökar ju tidigare alkoholdebuten är. Det menar socionomen Håkan Fransson som har arbetat hårt för att förändra ungas drog- och alkoholvanor i Öckerö kommun utanför Göteborg.

– Min vision är att ungdomsfylleriet ska vara utrotat innan jag går i pension. Jag säger inte att det är helt omöjligt, säger Håkan Fransson.

1999 var Öckerö en av de kommuner i Sverige där ungdomarna drack allra mest. Enligt Håkan Fransson drack en tonårspojke i genomsnitt elva liter ren sprit per år.

De kampanjer som fördes där barn och ungdomar informerades om riskerna med alkohol gav liten effekt och till slut fick Håkan Fransson nog.

Annons

– Jag insåg att man måste gå via föräldrarna om man ska kunna minska ungdomsberusningen, säger han.

Senare alkoholdebut

Och det är just vad man har gjort. Genom att informera föräldrarna i Öckerö kommun om att nolltolerans är det enda sättet att minska de ungas drickande så har man kunnat halvera alkoholkonsumtionen och berusningsstatistiken i årskurs 7– 9 på tio år.

– Vi har även förskjutit alkoholdebuten från jullovet i årskurs 7 till sommarlovet efter nian, säger Håkan Fransson.

Siffrorna han använder i sina anföranden bygger på de mätningar som regelbundet gjorts bland samtliga av Öckerös niondeklassare sedan 2003.

Vetlandas ungdomar

Nu vill Håkan Fransson att Vetlanda kommun ska hoppa på arbetet för en drog- och alkoholfri ungdom.

– För tio– femton år sedan ansågs droger vara mycket farligare än alkohol, men frågar man unga i dag så anser de inte att droger är farligare än alkohol, och det är ett problem, säger han och fortsätter:

– Under de 35 år jag har hållit på med narkotikafrågor så har jag aldrig mött en narkoman som inte började med alkohol och tobak. Därför är det så viktigt att föräldrarna tar sitt ansvar och slutar bjuda på och köpa ut alkohol till sina barn.