Rådhusparken i centrala Jönköping är platsen för festivalen, som i år är större än någonsin.

– Förra året var det 60 samverkande delar och organisationer, i år är vi uppemot hundra, säger Thomas Yaftali som alltså är projektledare.

Han tycker att det är roligt att så många olika föreningar vill organisera Jönköpingsfesten med kommunen och tycker att man ska se det hela som mer än bara ett nöjesarrangemang.

Annons

– Det är en stor kontaktyta för personer med många intressen. Förra året såg jag en zombie, hårdrockare och beachvolleyspelare stå och äta glass tillsammans. Det säger en del om festen som kontaktyta.

När vi frågar Thomas Yaftali om han vill lyfta fram något särskilt ur programmet blir svaret att det inte går att begränsa sig till en sak med ett så fullspäckat schema.

– Det är en blandning av så mycket spännande aktiviteter. Många festivaler är så totalt nischade gentemot musik men vårt tema är idrott och nöje vilket innebär att det finns något för alla.

Men SM i triathlon kommer förstås att bli en publikmagnet.

– Ja, det går inte att förbise från det så klart, säger Thomas Yaftali.

Men det finns mer. Eller vad sägs om italiensk matmarknad, polkagristävling, stjärnan John de Sohn, utomhusbio på storbildskärm i hamnen och danstält? Och så klart den vida omtalade beachvolleymatchen mellan JIK och HV71.

– Den blir inte att leka med. Den är nästan världsunik, säger Thomas Yaftali.

På lördagen ska det också avgöras vilken av kommundelarna Gränna, Huskvarna och Jönköping som är bäst, när femton lokala profiler drabbar samman i diverse tävlingsmoment i Rådhusparken.