Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5 tips från naturentusiasten: Här kan du vandra i sommar

Det har blivit inne att vara ute.
Under hela våren har vandringslederna fyllts av folk som tröttnat på att sitta hemma.
Här får du tips på ställen att upptäcka i sommar.

Boo Nordin gillar att vara ute i naturen.

Både i skogen och till sjöss.

– Det blir någon aktivitet varje vecka året om. Antingen paddlar jag eller tar mig fram till fots eller med cykel (skidor och långfärdsskridskor på vintern).

Trots att han är född och uppvuxen i Nässjö (flyttade hit 1981) är han en av de främsta experterna på vad Tranås (och kommunerna runt omkring) har att erbjuda i upplevelseväg.

Han har märkt att det hänt något i vår.

– Tidigare kunde man komma till en parkering vid någon vandringsled och det var tomt. Nu är det fullt med bilar. Vid Älmås blev det så trångt att de fick bygga ut parkeringen.

Sommaren lär bli likadan.

– Det är en sorts hausse. Ungefär liknande den mot slutet av 70-talet när var och varannan köpte Fjällrävenjackor.

Men de som plötsligt upptäckt hur trevligt det är att vistas i naturen, vart tar man vägen?

Boo Nordin har listat fem områden/vandringsleder. Några är lämpliga för barnfamiljer, medan andra kräver att man har en hyfsad grundkondition.

När det gäller den förstnämnda gruppen är Illerns naturreservat perfekt.

– Där kan man inte gå vilse.

Vad är annars viktigt att tänka på?

– Njuta. Det ska vara en skön upplevelse i lagom tempo. Och glöm inte att ta med fika. Att sitta på ett berg med bra utsikt och dricka sitt kaffe är fantastiskt.

Kartor över de flesta vandringslederna finns på turistbyrån i Tranås.

– Eftersom det finns utbyte mellan kommunerna finns det säkert de här kartorna på andra turistbyråer också.

Ett annat alternativ är att gå in på naturkartan.se

ILLERNS NATURRESERVAT

Här finns en mängd olika slingor för den som vill vandra eller springa. Den kortaste är 1,5 kilometer och den längsta 10 kilometer. Man kan nå området från fem olika håll, där det dessutom finns parkeringsplatser.

Vid närheten av dessa parkeringsplatser finns det också informationstavlor. Lederna är märkta med olika färger. I området finns också sjukilometersslinga för cyklister.

Boo Nordin:

"På 80-talet blev hela området ett friluftsreservat. Det betyder att man inte får bygga där. Det finns grillplatser vid Rås och vid badplatsen. SOL Tranås som sköter spåren har lagt extra kraft på slingan runt sjön Illern, så att den ska bli extra lättilgänglig."

ÖSTGÖTALEDEN

Helgebo ligger vid färjeläget på Blåviksidan. Här kan man parkera bilen, alternativt parkera på Torpön och ta färjan över. Östgötaleden är flera mil lång, men den som utgår från Helgebo kan hitta flera slingor på allt från 2,5 kilometer till cirka 20 kilometer.

Boo Nordin:

"Det finns flera märkta leder. Jag har själv gått en på 17 kilometer som var mycket trevlig. Den gick längs med flera sjöar och det fanns både eldplatser och vindskydd. Det är en ganska vild skog, men ändå välskött av Boxholms skogar. Den som har med sig en karta kan göra lite avstickare och hitta riktiga guldställen att ta en fika på."

TORPÖSLINGAN

Man kan naturligtvis utgå från flera ställen. Men det mest naturliga är färjeläget eller Lomsviken. Dock risk att parkeringen vid Lomsviken är full. Här finns två rundor att välja på - 7,5 kilometer eller 15 kilometer. Båda är ordentligt märkta.

Boo Nordin:

"Det finns flera fina utsiktspunkter både på östra och västra sidan av ön. Och i Lomsvikens naturreservat finns det eldplatser och vindskydd. Den som bara söker sig ett utflyktsmål kan åka till Lomsviken och sätta sig på en klippa. Mest känt är Bodaberget, men jag kan också rekommendera Röaberget. Därifrån ser man över vattnet mot Torpa kyrka."

ROMANÄS

Här finns sju olika rundor. Den mest populära, och dessutom handikappanpassad, är Romanöleden. Den är 1,7 kilometer, ordentligt grusad. Och på Romanäs udde finns både vindskydd och eldplats.

Boo Nordin:

" Det finns flera klassiska hälsostigar från sanatorietiden. Den längsta är på drygt fyra kilometer. Det är dock lite sämre med markeringar så att det, inte minst på den längsta slingan, kan vara lätt att gå bort sig. Vid parkeringsplatsen innan man kommer in på Romanäsområdet finns en parkeringsplats med informationstavla. Det är bra att läsa där innan man ger sig ut."

HOLAVEDSLEDEN

57 kilometer lång. Går från Hätte och slutar på torget i Gränna (eller om man nu väljer att gå sträckan i motsatt riktning). Många väljer att bara gå delar av sträckan, eller kanske ha det som ett sommarprojekt och gå en mil per gång.

SOL Tranås sköter leden fram till kommungränsen, väster om Adelöv. Dit är det 34 kilometer från Hätte. Här finns också ett vindskydd (totalt fyra stycken längs sträckan). Hela leden är bra markerad.

Det är ett rikt djurliv längs sträckan. Vid Botilstorp finns det exempelvis bäver som gnagt av träd alldeles intill leden.

Boo Nordin:

"De som väljer att gå hela sträckan har oftast tält med sig för att kunna övernatta. Holavedsleden ingår i Smålandsleden och har växlande terräng. Det är en fantastisk natur. Finaste terrängen tycker jag är från Adelöv och 1,5 mil mot Tranås. Kan verkligen rekommenderas."