Precis som Tranås Tidning erfor redan dagarna efter valet blir det ett minoritetsstyre i Tranås kommun nästa mandatperiod.

Moderaterna regerar i samarbete med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Däremot har Miljöpartiet beslutat att lämna samarbetet eftersom kravet från partiet är att enbart regera i majoritet, och utan inflytande från SD.

Håller ihop

Andra partiers försök att krossa alliansen har alltså misslyckats. En 16-årig relation är värd att bygga vidare på, anser såväl Per Ulfsbo (FP) som Leif Andersson (C) som båda var med vid pressinformationen i går eftermiddag.

– Medlemmarna har styrt det beslutet, säger Ulfsbo.

Annons

- I första hand hade vi velat ha kvar fempartigruppen, i andra hand den här alliansen, säger Leif Andersson. Längre än så har vi inte tänkt.

Anders Wilander säger:

– Vi har tillräcklig kunskap och tillräckligt mandat för att få ett minoritetsstyre att fungera. Vi har också tillräckligt stort självförtroende för att tro att vi ska göra det bra. Men vi hade gärna haft kvar Miljöpartiet.

Måste bli bättre

Fyrklövern har 17 av fullmäktiges 41 mandat. Det får konsekvenser.

– Vi kommer att tvingas spetsa till och bli lite bättre än tidigare och det blir inte lika enkelt att nå breda uppgörelser, säger Wilander. Men vår analys är att det här styret är det absolut bästa för Tranås.

– Det kommer att ställa ökade krav på att hitta breda lösningar, inflikar Per Ulfsbo.

Synpunkten att alliansen gör sig beroende av SD bemöts så här:

– Man får tycka vad man vill, det är ett fritt land. Alla partier som inte är med och styr är i opposition och man får ha respekt för dem, säger Anders Wilander.

Den 20 oktober väljs fullmäktiges presidium och en valberedning utses. Den jobbar sedan tätt med partiernas förhandlare för att tillsätta posterna. Leif Andersson (C) sitter gärna kvar som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Om det blir så är inte klart. Däremot är det redan bestämt att Per Ulfsbo fortsätter som fullmäktiges ordförande.