Therese talar av egen erfarenhet. Hon hade gärna jobbat kvar inom äldreomsorgen, men det får hon inte längre.

– Jag är avstängd och blir inte längre inringd. Så fort man börjar närma sig gränsen för att bli inlasad så slutar de ringa.

Utbildade sig

Therese Lindström berättar att hon arbetade som kock i många år. Sedan blev hon sugen på att göra något nytt och hamnade i hemtjänsten. Där höll hon på några år tills en chef sa att hon inte kunde få mer tider om hon inte läste till undersköterska. Då kunde hon till och med få ett fast jobb.

Therese började på Omvårdnadslyftet, en vidareutbildning för vårdpersonal, men kombinationen studier och arbete blev för mycket och ledde till en längre sjukskrivning. Efter sjukskrivningen tog hon studielån för att läsa klart, och i juni blev hon färdig undersköterska.

Inte välkommen

I somras jobbade Therese fem veckor på Östanå, och efter några veckors semester gjorde hon sig tillgänglig på Vikariebanken som hon gjort många gånger tidigare.

Men inget hände. Efter två veckor utan att ha blivit bokad ringde hon och frågade varför.

– Svaret jag fick var att jag var avstängd och inte längre välkommen på Tranås kommun. Anledningen skulle vara att de fått en del klagomål på mig, och att jag inte skulle ha varit samarbetsvillig, kört mitt eget race och haft en tråkig attityd.

Annons

När Therese frågade personalen på Östanå, de som hon jobbat tillsammans med under fem veckor, fick hon veta att enhetschefen gått runt och sagt att hon är avstängd och inte ska komma tillbaka.

– Jag åkte hem, och var helt knäckt. Jag kände mig kränkt, påhoppad och förtalad, säger Therese som sedan dess inte har arbetat inom kommunens äldreomsorg.

Nu har hon i stället återupptagit sina studier.

– Nu går jag på Västra vux för att läsa upp mina gymnasiebetyg. Sedan hoppas jag komma in på en sjuksköterskeutbildning, säger hon.

Vanvård

Någon förklaring till varför hon blivit avstängd, eller vad hon skulle ha gjort har hon inte fått. Men själv misstänker Therese att det handlar om en hämnd för att hon påtalat missförhållanden och brister i vården av de gamla.

Det gäller bland annat ett fall där hon ansåg att en gammal man vanvårdades. Therese påtalade bristerna och förklarade för arbetsledningen att om de inte gjorde något åt saken så skulle hon själv gå vidare högre upp och göra en anmälan.

– Då blev det fart på dem, och vårdtagaren skickades till Eksjö. När han kom tillbaka till Östanå så togs han mycket väl omhand, men glimten och glansen i ögonen hade försvunnit. Och kort därpå gick han bort.

Therese är ledsen för det som hände.

– Är inte en människa mer värd, som har slitit och jobbat hela sitt liv, att sluta sina dagar på det sättet bara för att personalen inte skötte sitt jobb, resonerar hon.

Lex Sara

Däremot är hon glad att Anna Carlbom, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Tranås kommun, tog tag i ärendet och anmälde hela personalen enligt Lex Sara.

Men som vikarie eller undersköterska i Tranås kommun ska man inte kritisera eller anmäla sina kolleger. Det är definitivt inte uppskattat bland den övriga personalen och ledningen, hävdar hon.

– Men det är inte bara jag som har råkat ut för sådan här behandling. Under årens lopp har jag också hört mycket från andra vikarier hur de har blivit behandlade. Och då är det kanske inte så konstigt om det är brist på vikarier i Tranås kommun.