Syns du inte finns du inte. Klyschan är sliten men någonstans är det ändå i den vi landar, under intervjun med Frida Ohlsson Sandahl, sociolog, genusexpert och hbtq-konsult. På bordet framför oss, i solstrålarna som silar in genom fönstrena i ett av rummen på Spira: böcker på hög. Travar med barnlitteratur som av vissa förmodligen skulle kategoriseras som alternativ. Hemma hos Frida Ohlsson Sandahl är den lika självklar som vilken Alla vi barn i Bullerbyn som helst. Här finns berättelserna om Kalle som vill ha klänning, om prinsessan Kristalla som blir kär i flickan av folket och om Tango på Central Park Zoo i New York, som blir den första pingvinungen med två pappor.

Fakta: Om serien

Vad är en familj? Och vem är egentligen förälder?

Frågorna ställs på sin spets – när sv..

Fakta: Om serien

Vad är en familj? Och vem är egentligen förälder?

Frågorna ställs på sin spets – när svaren inte längre är självklara.

I en serie artiklar höjer vi blicken, från kärnfamiljen mot stjärnfamiljen. Mot bonusföräldrar, pappor i par och frivilligt ensamstående mammor. Mot barn av vår tid.

– Jag tror att många föräldrar tycker att det här är läskigt, skrämmande, kanske till och med farligt för ens barn. För mig handlar det om att vända på perspektiven, att trumma in begrepp som ”olika är bra”. Hela poängen är att ju att man ska få leva precis som man vill. Och barn tycker inte att något är konstigt om de inte får lära sig att det är det. Hallå, barn lever ju med Spiderman – han om någon är väl en queer person!

”Ingen typisk tjej”

Samtidigt: själv lever Frida Ohlsson Sandahl enligt den norm som hon kämpar för att luckra upp. I ett heterosexuellt äktenskap. I en kärnfamilj. Man och två barn. Hej norm, liksom.

Ändå: hon har fört sin kamp.

– Jag har aldrig känt att jag varit en typisk tjej. Och jag blev så förbannad på att det inte var okej. Till slut hittade jag till scouterna, där fick jag hugga ved och skita ner mig.

På samma sätt som hon – då - behövde böcker om ”icketypiska” tjejer – , behöver den pojke som inte känner sig ”pojkig” i dag, boken om Kalle som älskar sin klänning. Och på samma sätt behöver barn som växer upp i familjebildningar utanför normen, böcker som speglar deras värld.

Det handlar om identifikation. Om bekräftelse. Att jag och det som är mitt är lika okej som något annat.

Två frågor till Frida och Karolina

Frida Ohlsson Sandahl:

Vem är förälder?

”Förälder är den person som av någon annan defi..

Två frågor till Frida och Karolina

Frida Ohlsson Sandahl:

Vem är förälder?

”Förälder är den person som av någon annan definieras som förälder och som också definierar sig själv som förälder. Det betyder att alla kan ha hur många föräldrar som helst, även om man juridiskt sett bara kan ha två vårdnadshavare.”

 

Vad är en familj?

”Det är också något självdefinierat. Vem äger rätten att definiera det? Det är ju bara jag själv.”

 

Karolina Schubert:

Vem är förälder?

”För mig är det väldigt enkelt. En förälder är en person som har kärlek till ett barn, som gör frukost, bakar födelsedagstårtan, packar matsäcken och finns där i vått och torrt. Jag har fött alla mina tre barn, så jag vet inte hur det är att inte vara biologisk förälder. Men jag vet att min fru älskar våra barn lika mycket som jag gör.”

 

Vad är en familj?

”Det är en grupp människor som väljer att leva tillsammans, som har omsorg, kärlek och glädje och ett vardagsliv tillsammans.”

Annons

– Det blir ett osynliggörande om ens familjebildning inte finns med. Om det aldrig är jag. Det handlar inte om att man säger rakt ut att du är udda, men du är aldrig med, säger Frida Ohlsson Sandahl.

”Inte råd med två mammor”

Den problematiken såg författaren Karolina Schubert när hennes första barn skulle börja förskolan och den fick henne att inte bara skriva en rad böcker, utan dessutom ge ut dem på eget förlag när inget av de etablerade förlagen nappade.

– Det blir så väldigt tydligt när man kommer in i förskolevärlden. Alltifrån alla lappar som man ska fylla i, där det finns en ruta för mamma och en för pappa, till hur man hanterar diskussionen i barngruppen. Den eviga frågan om varför Melker har två mammor… jag vet inte hur många gånger jag har fått den.

Vad svarar du då?

– En gång vände vi faktiskt på det när en flicka frågade och sa ”har inte du det?”. Hon tänkte och tänkte och tänkte, sedan sa hon ”nej, det har inte vi råd med i vår familj”. Barn har ofta mycket enklare att anpassa sig till situationer, medan vi vuxna bär på våra ryggsäckar med fördomar.

Varför, anser du, behövs den här typen av böcker?

– Alla har rätt att få sin värld speglad, oavsett hur man lever. Jag skulle önska att det fanns böcker för barn som har förlorat en förälder, barn som lever i fosterfamilj, som växer upp med sin morföräldrar och så vidare och så vidare. När världen förändras kan inte barnlitteraturen stå och stampa på samma ställe.

Ge en bred bild

Karolina Schuberts böcker har mötts av en del kritik, främst för att familjebildningen har varit i större fokus än själva berättelserna.

– De här böckerna är inga litterära verk, det handlar mer om att sätta den här typen av familjebildningar på kartan. Jag har medvetet varit väldigt tydlig med familjekonstellationerna, längre fram kan man säkert vara mer subtil men nu handlar det om att lägga grunden.

Hur ska jag, som mamma i en klassisk kärnfamilj, förhålla mig till dina och andra, liknande, böcker?

– Som förälder, oavsett sin egen sexualitet, så vill i alla fall jag ge en bred bild till mina barn av hur världen ser ut, och det handlar inte bara om familjebildning utan om världen i stort. Och jag tänker, att om man pratar om det så förebygger man fördomar, och förhoppningsvis är det då inte ditt barn som står på skolgården och retar dem som lever på ett annat sätt.