Det berättas i nya boken ”Sverige år noll” av fotbollsjournalisten Robert Börjesson, som släpptes i juni och som skildrar VM i USA 1994, när Sverige bärgade ett smått heroiskt brons.

Klas Ingesson var på väg från Ödeshög till Norraby golfbana utanför Tranås när han och en vän krockade med en älg på länsväg 1009 vid Bäckstuga. En olycksdrabbad sträcka, där fem viltolyckor skett på mindre än ett år, skrev Tranås Tidning då.

Bromsspåren på olycksplatsen ska ha varit 70 meter. Och bilen hade blivit en cabriolet av tyngden från älgkon på 200 kilo. Hastigheten var hög och Ingesson bar inte bilbälte – som tur var.

”Hade du haft bälte hade du inte åkt med i ambulansen, då hade du åkt med någonting annat” ska ambulanssjukvårdaren ha sagt till Ingesson.

Älgen hade flugit bara centimeter över Ingessons huvud, kan man läsa i boken, och utan bälte slungades han framåt mot ratten.

Annons

– De hade sagolik tur, konstaterade Tranåspolisen Pär-Åke Eldh som var på olycksplatsen och efteråt intervjuades i lokaltidningen.

Bilen såg ut som en uppfläkt konservburk och i diket låg en döende älg, som Klas Ingesson snabbt avlivade med en kniv innan polis och ambulans hann dit.

– Plötsligt stod bara älgen där mitt framför bilen och det enda jag kunde göra var att bromsa för allt vad jag var värd, ska Klas Ingesson efteråt ha sagt till Tranåspoliserna.

Med endast sex dagar kvar till landslagssamlingen inför fotbolls-VM i USA fördes Ingesson till Universitetssjukhuset i Linköping – med en skada på en nackkota.

Han ljög för förbundskapten Tommy Svensson för att få spela. Ingesson kunde få men för livet, hade läkaren sagt.

”Skit samma, kan jag inte bli invalid är det lugnt”, sa Klas Ingesson till sig själv, enligt ett längre utdrag av boken som har publicerats i DN.

Klas Ingesson, som är drabbad av obotlig cancer, gjorde häromdagen comeback i sin tränarroll i allsvenska Elfsborg.

VM