ISHOCKEY 18-åriga Maja Jakobsson och hennes HV71 dam hade som mål inför säsong att kvalificera sig för riksserien, som är den högsta serien i Sverige. Det såg länge väldigt bra ut och laget, med Jakobsson i spetsen, gick fram som en ångvält i division 1.

– Visst gick det bra för mig och laget, men det var inte så roligt att vinna med tvåsiffrigt nästan varje match. Jag tycker ändå att vi gjorde det bästa av situationen och körde på, säger hon.

Efter jul kvalificerade sig HV71 för allettan. Där förlorade laget bara en match. Jakobsson uppfyllde även ett personligt mål - hon kammade hem poängligan i hela serien med 17 poäng på 10 matcher.

- Jag hade satt upp det som ett mål lite för mig själv och tänkt att jag skulle försöka vinna poängligan och det lyckades jag med, säger hon.

Tuffare serie

Nästa utmaning för HV71, och dess poängdrottning, blev en svår nöt att knäcka. Kvalserien till riksserien visade sig vara alldeles för tuff. Laget föll i varenda match.

- Jag tycker inte att resultaten speglar matcherna. Vi borde ha vunnit någon av de matcherna. Vi får hoppas på en friplats till riksserien, förbundet har sagt att det kan bli att de utökar serien. Om de gör det får vi förmodligen en friplats.

Annons

Förra säsongen var Jakobsson och vann U-18 brons med Sverige. I år har hon inte haft något landslagsuppdrag, men är ändå på radarn för landslaget.

- Jag är för gammal för juniorlandslaget. Förra året fick jag en inbjudan till finnkampen med damkronorna men var då sjuk så blev tvungen att tacka nej. Det blir att kämpa på för en plats i framtiden.

Och nu blir det fotboll med Landsbro?

- Ja, jag har sagt i tre säsonger att jag inte ska spela fotboll, men det är roligt så det är svårt att hålla sig borta.

Hur fungerar det att både spela fotboll och göra en full hockeysatsning?

- Jag har sagt att jag spelar fotboll fram till sommaruppehållet. Vi tränar ju försäsong med HV71 också så det blir lite pusslande med tiden och dagarna, men det har funkat andra år så det ska nog funka i år med.

Jakobsson fick i vintras chansen att testa på spel i högsta serien, då med Brynäs. Hur framtiden ser ut för den unga hockeystjärnan från Landsbro är ännu oklart.

- Jag har funderat lite på det. HV71 är en så professionellklubb, vi har alla förutsättningar att lyckas här. Som det ser ut nu så kommer jag att stanna.

Det största en damhockeyspelare kan spela är OS. Nästa chans är vid de olympiska spelen i Sydkorea 2018. Något som ligger som en framtida dröm för Jakobsson.

– Självklart hade det varit jätteroligt att få chansen i damkronorna. Man vet aldrig, det hade varit häftigt att få vara med i OS, vi får se i framtiden.