Detta säger Torbjörn Andersson i Vetlanda, en av dem som har upptäckt tjusningen med att använda drönare. Tidigare har det varit inte varit möjligt för privatpersoner att fotografera och filma med drönare. Tillstånd har behövts. Sedan den 1 augusti är det dock personuppgiftslagen, inte kameraövervakningslagen, som gäller för privatpersoner och företag som filmar med drönare. Detta betyder att det nu, med vissa undantag, är fritt fram att filma med drönare.

— Jag har tidigare filmat i Kettilsås eftersom jag är verksam där. Filmningen med drönare ger god marknadsföring för skidbacken men reglerna som har varit har stoppat de här filmningarna eftersom jag inte sökt tillstånd. Nu kan man filma som man vill och det känns positivt, säger han.

Sunt förnuft

Annons

Torbjörn Andersson påtalar dock att filmning med drönare måste ske med sunt förnuft. Enligt lagstiftningen får drönare inte flygas över 120 meter, man får inte medvetet flyga över människor och man får inte kränka någon som fångas på bild.

— Självklart får man inte heller flyga inom militärområden eller i närheten av flygplatser. Detta måste man givetvis respektera som flygare. Det jag däremot saknar är att de som säljer drönare i större utsträckning borde informera om vad som gäller. När man nu släpper det fritt är risken stor att flygningen missbrukas, menar han.

Varit återhållsamma

Torbjörn Andersson har inte sökt tillstånd eftersom han primärt inte har använt drönare för ändamålet att filma.

— Nej, jag tävlar i något som kallas för Racing drone, där man tävlar med drönare i en bana. Däremot vet jag andra användare som har varit återhållsamma på grund av reglerna. Nu kan drönare användas på ett ”bredare” sätt. Det som jag tycker är bäst är att man kan söka med drönare efter försvunna personer i eländig terräng, säger Andersson som menar att detta kan rädda liv.