– På måndag i nästa vecka ska själva bygget komma igång och vi räknar med att allt ska vara färdigt på två veckor. Det är en rätt så enkel byggnad, säger Bengt Samson, vd i Rederiet AB S/S Boxholm II.

Kommunen har letat efter en lämplig plats nära ångbåtsbryggan där veden till Boxholm II ska förvaras. Tanken var att vedförrådet skulle läggas vid Smålandskräftan, men efter protester från grannar ändrades planerna.

Nu byggs förrådet på en plats vid inhägnaden till Huges Marina och Sommenbygdens Marinteknik.

– Det kommer färdiga takstolar från fabrik och själva bygget går snabbt. Förrådet är på tolv gånger sju meter och vi kommer att få in en årsförbrukning av ved, cirka 100 kubikmeter, berättar Bengt Samson.

Sparar tid

För besättningen är det mer praktiskt att ha ångbåten i Tranåshamnen under sommarsäsongen. När det gäller vinteruppställning är det fortfarande Laxberg, söder om Boxholm som gäller.

Annons

– Många turer utgår från hamnen i Tranås och då slipper besättningen att vända hem till Laxberg för att lasta på ny ved. Det tar cirka tre timmar tur och retur mellan hamnarna och det är en hel del tid och ved att spara. Som det är nu räknar vi med att gör av med en tredjedel av vedåtgången i rena transporter.

– Det är ju dessutom en turistattraktion att ha Boxholm II liggande i hamnen i Tranås mellan turerna, säger Bengt Samson.