Trettio meter lång, byggd av sibiriskt lärkträ och avslutas med en stor plattform. Kommunens nybyggda utsiktsplattform, en mindre form av fågeltorn, stoltserar numera utmed Säbysjöns strand på piren nedanför Säby kyrka.

— Själva byggnationen gick helt enligt plan, säger Lars Sundin, park- och griftegårdschef på Tranås kommun. Vi hade en träff med Naturskyddsföreningen innan vi satte första spadtaget och meningen är att vi i framtiden ska ha någon form av samarbete så en informationstavla kommer upp med information om fågelarter man kan se.

Pengar från flera håll

Annons

Byggnationen har blivit möjlig genom bidrag från den lokala naturvårdssatsningen LONA, en form av statligt bidrag som förmedlas av Länsstyrelsen, på 85 000 kronor. Även teknik- och griftegårdsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt Linköpings stifts egendomsnämnd har satsat pengar i projektet.

— Totalt räknar vi med att projektet kostar oss drygt 200 000 kronor, säger Sundin. Vi är ännu inte klara med någon slutredovisning, men det kommer att komma.

— Förhoppningen är att allmänheten och fågelintresserade ska kunna dra nytta utav den här nya utsiktsplatsen.

Nu när det byggts en modern utsiktsplats för fågelskådning är planen att riva det gamla fågeltornet som är i dåligt skick. En invigning av den nya utsiktsplatsen är inplanerad, men när är inte helt spikat.

— Planen är att vi ska ha en invigning av utsiktsplattformen någon gång i slutet på maj, avslutar Sundin. Troligtvis kommer alla inblandade i projektet gemensamt bjuda in allmänheten.