Föreningen startade på 60-talet och den riktar in sig på vita köttkor i rasen Charolais, det är också därifrån de tagit namnet på föreningen. Intresserade från både Norge och Lettland kom dit under lördagen och tillsammans var de runt 80 personer som tillbringade helgen ihop.

— Vi brukar ha en sådan här grej varje år, fast på olika platser, berättar Rolf Svensson som är med i Svenska Charolaisföreningens styrelse.

Att föreningen siktat in sig på just rasen Charolais är ingen slump.

— De producerar mycket kött på lite gräs och det är alltid det man strävar efter, säger Rolf.

Under helgen har de, tillsammans med Norska och Lettiska medlemmar en konferens där de diskuterar gemensamma avelsfrågor. Möteshelgen ger också de medlemmar som håller på med avel möjlighet att träffa kunder.

— Norrmännen är väldigt duktiga på avel och vi lär av varandra, säger Lennart Svensson, också han medlem i styrelsen.

Hela lördagen åker hela gänget runt till olika gårdar för att titta på flera djurgrupper. Håkarp och Tingstad vad bland annat två gårdar som fick storbesök.

Annons

— De kom lite tidigt bara kanske, hade de väntat ett år hade gården varit färdig, säger Linus Einar i Tingstad och skrattar.

— Nej, men det är roligt att få visa upp gården lite, fortsätter han.

Gården ska stå färdigt tills i höst och Linus ser mycket fram emot när allt står klart och hoppas på en bra produktion. I affärerna har efterfrågan på just svenskt kött ökat de senaste åren, något som föreningen ser som positivt.

— Vi har en bra djurhållning i Sverige, till skillnad från många andra länder. Här får de gå runt fritt och vi proppar inte i dem en massa antibiotika, menar Lennart Svensson.

Målet med helgen är att de ska komma framåt i aveln. För det behövs utveckling och mycket diskussion i hur man ska mixa vissa av raserna.

— Målet är ju att det ska bli bättre och bättre djur, säger Lennart Svensson.

— Och med det menar vi att djuren ska växa bra och snabbt och kräva lite gräs, lägger Rolf Svensson till.

I Tingstad blev det också dags för lunch, en liten paus innan dagen skulle fortsätta med nya utflykter.

— Efter maten ska vi till fler gårdar, sen har lite sponsorer kommit hit med maskiner som vi ska kolla på också, berättar Rolf Svensson.