Det var i samband med att Sören Sehlstedt var på väg hem från ett jobb i Österbymo under torsdagseftermiddagen upptäckten gjordes.

– Jag åkte mot Tranås och precis när jag passerat Asby by så är det ett stort gärde på vänster sida. Då fick jag se på långt håll ett djur och jag tänkte det var ett konstigt djur med lustigt huvud. När jag kom upp jämsides på vägen så såg jag att det var en lång svans.

Sören stannade till en kort stund innan vargen sprang söderut över gärdet.

– Då åkte jag ner till och vände och åkte tillbaka mot Asby och stannade till vid första gården. Det är en ladugård med några hästar och de började spetsa öronen och frusta och då ser jag vargen komma nere vid åkerkanten mot sjön. Precis när jag startat mobilen så tog minnet slut.

Lite skärrad

Du är övertygad om att det var en varg?

– Absolut. Det var inte någon särskilt stor varg, den var mager och eländig, den hade ju tappat vinterpälsen. Jag är ju jägare och hjälper till med kontroll och spårning när folk ringer och rapporterar om rovdjur. Jag har även varit med det här varggänget i Kolmården, jag har till och med haft en varg som rest sig på bakbenen och lagt tassarna på mina axlar så lite erfarenhet har jag.

Hur kändes det i kroppen när du såg vargen?

– Lite skärrad blev jag men samtidigt var det på långt håll, jag har varit med om värre. En gång blev jag översprungen av en älg.

Annons

Sören tog en GPS-punkt och förde sedan in uppgifterna i Skandobs, ett datasystem där allmänheten kan lämna uppgifter vid upptäckt av större lodjur eller rovdjur.

– Jag tittade efter spår men såg inte trampdynan. För att länsstyrelsen ska kunna följa upp det här krävs ju spår eller avföring så de kan ta DNA-spår, säger Sören.

Troligen ungvarg

Kvalitetssäkraren Anders Hedström som jobbar för länsstyrelsen i Östergötland håller också för troligt att historien stämmer men utan bevis kan man inte bekräfta att det handlar om en varg.

– Sören är en van yrkesjägare och väldigt van skogsmänniska, mer än de alldra flesta så det är troligt att det var en varg. Men vi kan inte bekräfta det. Vad jag vet har vi inte vidtagit några åtgärder ännu mer än att det noteras i vår databas.

– Med bild på djuret hade vi stått i ett annat läge, att gå ut och oroa djurägare när vi inte är helt säkra är svårt. Det är lite gråzon hur man ska hantera det, fortsätter han.

Hedström menar att det troligen handlar om en ungvarg som är ute på vandring och det är troligt att vargen fortsatt vandra till denne hittar ett lämpligt revir.

– Den här vargen kanske redan är fem bil borta. Det handlar då om fjolårsvalpar där nu vandringslusten tagit över.

Har du hört om någon varg siktats i området tidigare?

– Jag var nere och kollade misstänkta spår i januari men då bedömde jag att det var en hund genom att mäta steglängd och fotstorlek. En varg är mer målmedveten i sin gång medan hunden flaxar runt mer och är mer energislösande. Men samtidigt är de här vandringvargarna kanske mer orutinerade så det är väldigt svårt att bedöma det.