Fredagen blev en högtidlig dag för SOK Aneby. Invigningen av konstsnöspåret är naturligtvis en milstolpe för föreningen. Satsningen anses vara absolut nödvändig för rekryteringen av nya skidåkare. De senaste årens snöfattiga vintrar har resulterat i att många ungdomar försvunnit.

Förra vintern fungerade som en testperiod, med produktion av snö i mindre skala, med vatten från Råbockakällan.

I sommar har en stor damm, tre meter djup, anlagts i närheten av värmestugan. Därifrån ska även Aneby SK hämta vatten till sina fotbollsplaner.

Det har även byggts ett garage för pistmaskinen och snökanonen. Andra arbeten som genomförts är rör- och eldragning, som innebär konstsnöspåret har kunnat förlängas sedan i fjol.

Utan ideellt och hårt arbetande klubbmedlemmar, med Lars-Åke Persson och Thomas Johanssons i spetsen, hade satsningen omöjligt blivit verklighet.

De premiäråkte

Efter en tid av snöproduktion fick ungdomarna i SOK Aneby premiäråka spåret i torsdags kväll. På fredagen var det så dags för högtidlig invigning. Då blev det också officiellt att föreningen fått klart med en stor sponsor. Ett kontrakt på tio år har skrivits med Bordsjö Skogar, som kommer att bidra med 50 000 kronor årligen.

Annons

Företaget har också fått ge namn åt arenan och spåret, som nu heter Bordsjöspåret.

Fredrik Bonde, representant för ägarfamiljen, och Lars Knutsson, vd, medverkade vid invigningen och utvecklade varför man satsar så mycket på konstsnön.

– Vi har samarbetat med SOK Aneby sedan 1970-talet, när föreningen började hyra Fällan av oss, säger duon och fortsätter:

– Med sin verksamhet gör klubben mycket för bygden och är duktig på att rekrytera ungdomar.

Enligt Bonde och Knutsson skapar SOK Aneby inte bara mycket för barn och ungdomar.

– Med satsningen på konstsnö ser föreningen till att även äldre kan idrotta.

Föreningens ordförande Hans Hjelm är förstås väldigt tacksam över en så långsiktig sponsor.

– Det känns jättebra att vi kan säkra upp vår satsning. Tanken är ju att skapa en anläggning för barn och ungdomar, så att de kan hålla motivationen kvar, säger han.

Hans Hjelm hoppas förstås att ännu fler ska bli intresserade av att delta i verksamheten. Han upplyser om att det har gått tio år sedan Tallbacken började byggas.

– Nu är vi redo att ta nästa steg och till nästa vinter bygger vi ut konstsnöspåret.

En av gästerna under invigningen var Sävsjöbördiga Eva-Lena Frick. Hon är numera vd för Vasaloppet och föreläste om arrangemanget nu och i framtiden.

Men först fick hon, tillsammans med Lars Knutsson, äran att klippa det blågula bandet och släppa i väg de ungdomar som sedan körde ett antal varv på spåret.

Eva-Lena Frick deltog i invigningen med stor glädje.

– Det känns jättekul att vara här. Ungdomar är väldigt viktiga även för oss som arbetar med Vasaloppet. Det är mycket positivt med den satsning som SOK Aneby gör, säger hon.

Gästerna bjöds sedan på en rundvandring, då de fick titta på bland annat garage och damm. Sedan blev det lunch och ytterligare program inne i klubbstugan.

Nu i vinter kostar det inget att åka på konstsnöspåret.

Läs mer: Kommunen säger ja

Läs mer: Nu sprutas det snö

Läs mer: Vill anlägga damm för konstsnö