— Jag ser Tranås som en kulturell plats. Det finns mycket kultur... Och jag vill på något sätt göra en ansats för det med det jag kan och det jag vet kan intressera.

Cyntia Botello har en stor passion för dansfilm. Hon berättar att det inte är särskilt stort i Sverige, få vet ens att det existerar, men att det är större i resten av världen.

En dansfilm är precis vad det låter som: En film som visar en eller flera personer som dansar. Syftet varierar, vissa vill förmedla en känsla, andra har ett politiskt budskap.

— Att dansa på scen är en sak, men att dansa på film är något helt annat. Det finns en annan möjlighet att förflytta sig från en plats till en annan, och man behöver inte förklarar varför man gör det, förklarar Cyntia. Finns det en linje kan man flytta från en magisk plats till en annan magisk plats.

Annons

I Stockholm anordnar hon en dansfilmsfestival, Screen dance festival, där hon visar dansfilmer från hela världen. Nu ska hon arrangera en i liknande festival i Tranås.

Ett Tranåsperspektiv

Cyntia arbetar delvis i Tranås, men kommer inte från staden ursprungligen. För att få ett lokalt perspektiv bad hon om hjälp från två Tranåsbor: Sabine Finke och Zainab Al-Maliki.

— Jag träffade Sabine genom ett annat projekt, och frågade om hon ville vara med då hon bott länge i Tranås. Jag tänkte att hon kunde få in en annan blick på vad jag inte kan se, säger Cyntia.

— Sedan hittade jag Zainab, vilket jag också tycker är spännande för hon är ung med helt annat spektrum i Tranås. Hur är det att uppliva livet som ung här?

Tillsammans har de tre kvinnorna tittat igenom alla filmer från Cyntias dansfilmfestival i Tranås och valt ut ett tjugotal filmer som de tror kommer uppskattas av publiken. Varken Zainab Al-Maliki eller Sabine Finke hade sett konstformen innan.

— Man kan visa en saga, fast genom en film, genom dans. Utan att man pratar, utan bara genom att röra sig. Det går att uttrycka sig genom dans och alla förstår vilket språk man talar, säger Zainab Al-Maliki, som har fått upp ögonen för dansfilm.

Under festivalen kommer elever från Sommenbygdens folkhögskola att bjuda på musikunderhållning. Festivalen kommer att äga rum på Biograf Royal den 18 oktober.