Läget såg inte bra ut för sångprofilen: Pappan dog när Åke var 15 år, mamman mådde mentalt dåligt. Åke och hans familj med fyra systrar tvingades flytta från pappans, metodistprästens, prästgård. Det nya hemmet blev en etta i Tranås. Det var fattigt - mammans pension på 90 kronor räckte inte långt. Åke Persson fick skaffa sig ett jobb, långt bort från den stora kärleken, musikvärlden.

Han började skära pälsar i Tranås.

Åke Persson

Ålder: 80 år.

Bor: Tranås.

Familj: Fru Else-Marie, två döttrar, Susanna och Ulrika.

Gör: Jobbar..

Åke Persson

Ålder: 80 år.

Bor: Tranås.

Familj: Fru Else-Marie, två döttrar, Susanna och Ulrika.

Gör: Jobbar som sång- och talpedagog med 40-50 sångelever per vecka i Jönköping, Mjölby och Tranås samt aktiv i Sång-och talpedagogförbundet.

Intressen: Sång och musik hela dagarna samt fysisk träning.

Läser: Om sång och tidningar. "Hinner inte mer".

Lyssnar på: Sång och musik, allätare.

Favoritmat: Köttbullar och husmanskost.

Drömmer om: Att få jobba många år till.

– Det var inte det jag ville jobba med. Men jag hade inget annat val, det fanns inga sociala skyddsnät på den tiden. Sverige är helt fantastiskt nu.

Pianist till mor

Musiken, som Åke fått genom både mor och far, verkade långt bort. Hans mamma spelade piano när hon var ung, hans pappa sjöng i kör. Men att ägna sig åt musik när Åke jobbade fanns det inte tid till. Att han skulle komma att starta flera körer, coacha sångelever och bli en profil inom det småländska musiklivet, var inte att tänka på.

Som ung råkade Åke ha en operasångerska som granne, och brukade lyssna när hon övade skalor.

– Jag öppnade fönstret och lyssnade. Det var så fascinerande.

Men att syssla med sång är inget enkelt val när man kommer från enkla förhållanden. I stället började han att studera på Polishögskolan i Stockholm.

Sökte trygghet

Under tiden på högskolan tog han sånglektioner. Efter några år började han hos berömda operasångerskan och sångpedagogen Dagmar Gustafson.

– Hon öppnade dörrar som jag aldrig ens sett innan. Hon har betytt allt för mig, utan henne hade jag lagt av direkt, säger Åke, som minns Dagmars otroliga gehör.

– Hon kunde höra exakt var felet satt om man inte sjöng rent.

Hos henne tog han lektioner under sju år. Men att jobba som sångare, det ville han inte. Han säger att han sökte trygghet, särskilt ekonomisk. Inget som en sångare garanteras.

Annons

Som barn flyttade Åke, som är född i Kristinehamn, ofta och den svåra uppväxten satte sina spår. Att han som liten var "ganska klen" och fick stryk av större killar spelade också roll i yrkesvalet. Han blev polis - själva sinnebilden av trygghet.

Självständig

– Jag hade inga föräldrar som kunde stötta mig. Jag fick se till att klara mina studier själv. Det har lett till att jag har ett gott psyke, jag tål mycket, säger Åke, som tagit vara på det goda självförtroendet i sitt jobb som polis och säger sig inte vara rädd för något.

Han hade en lång karriär inom polisen och var länge yttre befäl på Höglandet. Samtidigt som han arbetade som polis utvecklade han hela tiden sin sång. Han gav lektioner och startade 1974 föreningen Åke Perssons Sångare.

Sjungande polisen

Sång är som terapi menar Åke. Han har till och med sjungit för att stävja brottslighet. Han berättar om ett bråk han stoppade en gång mellan några män.

– Jag började sjunga och de blev så häpna att de slutade slåss.

Åke pratar om dopaminer. Att man mår bra av att sjunga. Det märker han när han tränar sina sångelever och leder sina körer. Han har elever mellan tio och 87 år. Ibland håller han lektioner i tolv timmar.

– Att jobba med så olika människor håller mig ung. Man måste prata med bönder på bönders vis, som någon sa. Jag älskar människor, det kan man faktiskt göra som polis också.

Tiderna sedan han själv tog lektioner har ändrats. Numera behöver man inte längre bara sjunga opera. Från rummet han hyr i Allianskyrkan i Jönköping ljuder både schlager och rock från eleverna. Själv är han förtjust i den tidiga musikalen som Vita hästen och My fair lady. Hans egen röst håller än.

– Faktiskt bättre, säger mina elever.

Rösten som en gitarr

– Rösten är som en gitarr. Man måste stämma strängarna ibland, säger Åke, som är säker på sin sak - alla människor kan lära sig att sjunga rent.

Det gäller att träna, menar han. Både fysiken och sången. Sång handlar om muskler och känsla.

80 år

Planen efter att ha fyllt 80 var att trappa ner.

– Men det går inte. Jag har alltid haft långa arbetsdagar. Jag jobbar all min vakna tid, brukar min fru säga. Men när jag är 85, då ska jag jobba deltid!