De två skridskoåkarna gav sig ut på sjön Loren, mellan Gränna och Tranås vid 14-tiden under måndagen. Klockan 19 larmade anhöriga till SOS alarm, eftersom de inte hade kommit hem. Sjöräddningen sökte efter dem med två svävare från Visingsö, en helikopter från Linköping och ett kustbevakningsflygplan med värmekamera.

– Det söks mest på sjön, de har ju varit ute och åkt skridskor. Flygplanet med värmekameran har sökt av vid ön i sjön och längs strandkanterna, och givetvis över hela ytan, säger räddningstjänstens Bertil Fång.

Hur är isen där ute?

– Det har ju varit ganska så varmt ett tag, så den är väl inte jättebra, säger Bertil Fång.

Det var räddningstjänsten i Tranås som ledde sökandet efter de försvunna skridskoåkarna, men svävarna och flygplanet som användes bistod Sjöräddningscentralen med.

– Vi skickade svävarna från Visingsö respektive Vadstena och kustbevakningsflygplanet tämligen omgående när vi fick larmet via SOS medhörning vid 19.31, säger Björn Wrandel, biträdande räddningsledare på Sjöräddningscentralen.

Enligt honom är svävare det enda man kan beträda en så osäker is med. Svävarna kördes ner med trailer och sjösattes i södra delen av Loren.

– Det är becksvart och isarna bär inget annat än svävaren, den är så pass dålig säger Björn Wrandel.

Hittades vid en vak

Vid 22-tiden gick polisen ut med uppgifter om att två personer hade hittats i det aktuella området.

Vid 23-tiden på kvällen meddelade polisen via sin hemsida att det var de båda skridskoåkarna som hittats i vaken. Båda männen hade omkommit. Deras anhöriga har underrättats.

is