Träningen har förlagts till Trollsjön och både vuxna och ungdomar i tävlingsgruppen deltar. De dyker i vattnet i sina våtdräkter och simtränar mellan en till en och en halv timma.

– Tanken är att vi ska komma ut i det fria istället för att bara ligga inne och träna i simhallen, förklarar Jonatan Sjölander, tränare i Tranås simsällskap.

Temperaturen i vattnet ligger på mellan 18-20 grader för tillfället och med våtdräkter är det inga problem att simträna ner till 15-16 grader.

Förlänger säsongen

Tävlingsgrupperna brukar dra ner på träningen i slutet av maj och det är en chans för ungdomarna att förlänga säsongen. Det är passande för klubben att kunna erbjuda träning hela sommaren när det är svårt med träningstider inomhus.

Annons

– Det brukar vara lite trögstartat att komma igång med något nytt och vi vill fortsätta med Open water även nästa sommar. Förhoppningsvis kan det bli i samband med en sommarkul-aktivitet.

Några av deltagarna har legat i extra hårdträning inför Sommasimmet som avgörs på söndag med start och mål vid Lugnalandets badplats.

– Förutom Sommasimmet är det även ett gäng som ska delta i Kalmars kanalsim i augusti, berättar Jonatan Sjölander.

Ungdomsgruppen tränar fyra gånger i veckan, medan de vuxna har kört två gånger i veckan under juni månad.

– Ungdomarna kör betydligt hårdare och längre pass på mellan två-tre kilometer och det är crawl-träning som gäller. För de äldre är det mer varierad träning. En del vill köra mer teknik och andra kondition, vi försöker tillgodose allas behov och vi håller även igång med konditionsträning på land och med styrketräning.

Bra snurr

Tranås simsällskap har bra snurr på sin verksamhet med cirka 170 aktiva simmare som är fördelade i tävlingsgruppen, simskolan, vuxengrupper och vattengympa.

– Det ser bra ut i de lägre åldersgrupperna och det fyller på underifrån hela tiden. Målet är upp till 200 aktiva simmare och vi hoppas få in fler medlemmar.