Simon Lindstrand går sitt tredje år på Brinellgymnasiet. Han arbetar extra på Pressbyrån på stationen i Nässjö och vid minst fem tillfällen har en kille försökt köpa cigaretter av Simon.

Någon legitimation har killen inte haft och eftersom Simon känner igen honom från skolan vet han också att killen är minderåring. Han har därför nekat honom köpen och Simon berättar att killen bara lämnat butiken utan att argumentera.

— Senaste gången jag nekade honom var för ungefär tre veckor sedan och efter det har jag känt att han kollat mycket på mig i bussen och kollat var jag har mitt skåp på skolan, säger han och fortsätter:

— Så jag har nästan känt att någonting kommer att hända.

”Det kändes läskigt”

Simon berättar att killen under en bussresa till skolan satt och tittade på honom under nästan hela färden.

— Det kändes lite läskigt, så jag klev av en hållplats tidigare.

På onsdagen blev Simons farhågor sanna. När han vid 14-tiden bara skulle lämna en pepparkaksburk i sitt elevskåp dök helt plötsligt killen upp.

— Han kom bara fram till skåpet och sa att han ville snacka med mig.

Upptryckt mot en dörr

När Simon blev ifrågasättande tog killen tag i honom och tryckte upp honom mot skåpsdörren. Sedan försökte killen även få med sig Simon ut.

Annons

— Jag försökte ta mig loss, men var ändå väldigt lugn faktiskt, berättar Simon.

När Simon sedan sa att han skulle göra en polisanmälan om killen inte slutade blev han inknuffad i en dörr. Situationen lugnade sedan ner sig och Simon gick för att leta upp en lärare att prata med. Han träffade då sina vänner och berättade vad som hade hänt.

— De skrattade först och trodde inte det var seriöst.

Vännerna fick sedan med egna ögon se Simon bli attackerad av killen. Efter en kort ordväxling på avstånd sprang han nämligen tillbaka mot Simon och knuffade in honom i väggen.

— Då gick min kompis emellan och stoppade honom och en lärare kom springande och tog tag i killen.

Han höll sig lugn

Händelsen är nu polisanmäld och även om Simon kände sig både rädd och arg på insidan tänkte han hela tiden på att agera lugnt.

— Det är enklare att anmäla om man inte gör motstånd, förklarar han.

”Finns inte i vår värld”

Efteråt har han kunnat prata med både rektorer och lärare om händelsen och han tycker skolan hanterade situationen på ett bra sätt.

Även hans vänner blev chockade av det som inträffade. Simon hade visserligen berättat om killen vid tidigare tillfällen, men det var först när de blev vittne till våldet som de insåg allvaret.

— Det finns inte i vår värld att någon beter sig så här på grund av att man blivit nekad cigaretter, säger Simon.