Mona är uppvuxen i Österbymo men bor numera i Asby i ett hus vid kyrkan. Hon berättar att hon bland annat har arbetat som journalist på ett par olika tidningar.

Hon gillar att lyssna på människors berättelser om personer som har bott i Ydrebygden och händelser som har inträffat.

Komisk titel

Hennes första bok gav hon ut 2004 och den hette "Berättelser från Ydre". Bok nummer två fick namnet "Fler berättelser från Ydre" och gavs ut 2008. 2012 kom boken med det passande namnet "Ännu fler berättelser från Ydre".

— Nu kunde jag inte spinna vidare på det. Men jag hade en annan bok här hemma som hade en lite komisk titel som jag fastnade för. Därför döpte jag denna bok till "Jo, det är sant, det hände i Ydrebygden", berättar Mona och håller upp sin bok som kom ut för drygt tre veckor sedan.

Olika livsöden

Till och från under tre år har hon arbetat med den senaste boken. När Mona Forsberg berättar om boken är det med stor inlevelse. En del livsödena har hon snubblat över och andra har gjort henne nyfiken att ta reda på om det verkligen är sant.

I boken finns det en del fotografier som har tagits av August Christian Hultgren.

— Jag har visat de här fotografierna för personer som kände igen människorna och kunde berätta vilka de var, säger hon.

Sparar på diskett

Mona berättar att när hon hade skrivit ihop 200 stycken A4 papper trodde hon att det var lagom men hon fick skriva på ännu mer innan boken var tillräckligt tjock.

— Jag skaffade mig en laptop men jag klarade inte av att skriva på det tangentbordet. Jag fick inte samma flöde som när jag skrev på mitt andra tangentbord. Så jag använder min gamla dator igen och sparar ner texterna på en diskett.

Pusselbitar på plats

När Mona berättar om historierna i boken är det en hel del som har med kärlek att göra. Det är personer som hon känner igen från sin uppväxt eller som har kommit i hennes väg.

Pusselbitar har lagts samman och hon har fått flera intressanta förklaringar till olika släktnamn och historier. Boken finns i 500 exemplar.