På Fredstorget samlades ett gäng lokala producenter under torsdagskvällen för att möta upp sina kunder. De 55 konsumenter som fanns på plats hade gjort sina beställningar på Reko Höglandets Facebookgrupp sedan innan, och nu var det dags för utlämning.

– Det här har blivit allt mer populärt. Det här är tredje gången vi kör och det har aldrig varit så mycket folk som ikväll, berättar Carina Eldåker, initiativtagare till gruppen tillsammans med Albin Nordell och Linnéa Gustafsson .

Reko, som står för rejäl konsumtion, finns i Eksjö, Nässjö och Aneby, men man funderar även på att utöka till Vetlanda, Sävsjö eller Tranås i takt med att gruppen växer.

– Det började med att vi ville hitta en mötesplats där du som konsument kan träffa de du handlar av utan några mellanhänder, berättar Carina Eldåker.

– Kunder vill veta var det som de stoppar i sig kommer ifrån. Hållbarhet pratar alla om, och det är precis vad detta är.

Minskar matspill

Hon får medhåll av kunden Henrietta Ståhlbrandt, som berättar att hon försöker att handla lokalproducerat, men att det i butik kan vara svårt att veta var produkterna kommer från.

– Jag tycker det här är jättehäftigt, mer lokalt än så här kan det inte bli, säger hon.

På torget hade kunderna beställt all från frukt och grönt, ostkaka och honung till lammkött, potatis och glass. En av de som sålde var Anja Dalhög från Lommaryds prästgård.

Annons

– Det är ett bra sätt för mig som egenföretagare att få ut mina produkter utan att det blir något spill. Nu vet jag hur mycket jag ska ta med mig så att inget går förlorat, till skillnad från till exempel en marknadsdag.