I en dragig sovsal bland stickande, smutsiga sängkläder har barnen svårt att sova. Nattens saknad efter en mamma eller pappa varvas med dagens hårda arbete. Allt är slit och släp, sjunger barnhemsbarnen.

Historien om den föräldralösa flickan Annie spelas upp i ett 1930-talets New York, hårt drabbat av den stora depressionen.

Berättelsen i den välkända musikalen, skriven av Thomas Meehan, Charles Strouse och Martin Charnin och i regi av Ashkan Ghods, kan tyckas hopplös till en början.

Tack vare en mycket stor portion humor och ett hopp om en ljusare framtid sitter ändå publiken med ett leende på läpparna.

Livfullt med humor

Det är många faktorer som gör att showen känns fartfylld och proffsig. Fanny Weghammars tolkning av Annies barnsligt positiva inställning till livet, de välrepeterade sång- och dansnumren eller de fyndiga replikerna är några av dem.

Mia Wallin briljerar i rollen som den inte speciellt barnkära barnhemsföreståndarinnan Miss Hannigan. Mats Genfors, som spelar multimiljardären Oliver Warbucks, levererar känsloyttringar med finess.

Alla de barn som intar scenen bidrar helt klart till energin.

Annons

Många av aktörerna kommer från Ydretrakten och aldrig tidigare har ensemblen varit så stor.

— Vi brukar vara runt 30. Nu är vi 50 personer på scen, berättar Elisabeth Kronström, producent och styrelseledamot i Ydre kulturcentrum.

En levande orkester, två hundar och ett tjugotal barn finns i teatersällskapet.

— Det har varit mycket pedagogiskt arbete. Alla ska känna sig lika viktiga, förklarar regissören Ashkan Ghods.

Ett år av förberedelser var så till ända när den sista applåden tystnat efter premiären i söndags. Regissören upplevde ett varmt mottagande.

— Det är en väldigt skön känsla, berättar Ashkan Ghods.

En anda

Vad är det då som gör att man gång på gång, med något års mellanrum, lyckas producera de omtyckta musikalerna i Österbymo?

— Framför allt är det ideella krafter. Det är en anda som planterats under lång tid, säger Christian Jordy, ledamot i styrelsen för Ydre Kulturcentrum.

Amanda Nilsson, från Hestra, är en av de skådespelare som varit med i musikalerna sedan hon var barn. Det har blivit elva eller tolv stycken. I ”Annie” spelar hon rollen som Oliver Warbucks sekreterare Grace Farell.

— Jag säger efter varje gång att jag inte ska vara med mer. Man orkar inte men man gör det ändå. Det är så kul att man får abstinens efter något år, säger Amanda Nilsson med ett skratt.