Vi träffar delar av bokkommittén och redaktionen på Per Ulfsbos kontor i Hackspetten. Här har bokprojektet gått från idé till snart färdigt material, där en rad personer bidragit med texter och bilder om Tranås. Håller i trådarna gör kommunfullmäktiges ordförande Per Ulfsbo, som också djupdykt i de politiska protokollen som sitt bidrag till historieskrivningen.

Tusen sidor

Kommitté, redaktion och författare

Bokkommitté: Per Ulfsbo, Per Rydén, Eva Hanzén, Jan Justegård och Magdalena Gram (i inlednings..

Kommitté, redaktion och författare

Bokkommitté: Per Ulfsbo, Per Rydén, Eva Hanzén, Jan Justegård och Magdalena Gram (i inledningsskedet).

Redaktion: Per Ulfsbo, Margareta Holgersson, Bernt Dahlgren och bildredaktör Lennart Rydin.

Författare: Per Rydén, Eva Hanzén, Leif Risberg, Tor Boij, Stefan Bark, Susanna Alexandersson, Jan Justegård, Bo E Karlsson, Leif Stille, Wille Sundling, Lennart Boquist, Peter Nyberg, Kjell Johansson, Per Ulfsbo, Magdalena Gram, Hans Ehrlin, Sture Brolin, Eije Fasth, Peter Jansen, Peter Nilsson, Margareta Holgersson, Kjell Pettersson, Magnus Grehn, Ulf Göransson, Ingemar Skogö, Björn Runn, Barbro Rydén, Johanna Lind, Bevan Berthelsen och Jens Gliminger.

Materialet är så omfattande att det ges ut tre böcker i ett paket på cirka tusen sidor. ”Tranås genom 100 år” får undertitlarna ”Ett nytt samhälle, ”Kulturstaden” och ”Hemstaden” och omfattar allt från texter på i det närmaste akademisk nivå till historier och reportage om människor och händelser.

De ansvariga är imponerade av den välvilja författarna visat, att på ideell basis lägga ner stort arbete på att skriva om Tranås. De nämner exempelvis Per Rydén, litteraturprofessor emeritus och Magdalena Gram, avdelningschef på Nationalmuseum, men också Tor Boij och Stefan Bark, bland många andra.

Lokalhistoria

Margareta Holgersson och Bernt Dahlgren beskriver materialet som oerhört välskrivet och intressant för den som vill lära mer om Tranås.

Annons

– Lokalhistoria skrivs av oss, för oss, med oss, säger kommunens kulturchef Eva Hanzén. Vi vet att det finns ett stort intresse för det lokala, särskilt för det som inte längre finns.

– Det här är inga böcker man slukar på en gång. De kan tas fram då och då och har oerhört lång livslängd, säger Per Ulfsbo.

Mansdominans

Margareta Holgersson konstaterar att männen dominerar i böckerna, ett direkt avtryck av hur det ser ut i de historiska arkiven.

– Så kommer det inte se ut de kommande hundra åren, är hon övertygad om.

Vissa avsnitt blir bildrika, andra mer texttäta och ämnena är vitt skilda. Här ska finnas någonting för alla.

– Just nu är vi i inlämningsfasen. I september ska böckerna gå i tryck och vi räknar med boksläpp i november, säger Per Ulfsbo.

1 000 exemplar trycks i första omgången och priset blir runt 500 kronor för paketet. Projektet bygger på självfinansiering.