I ett nytt medborgarförslag önskar en Tranåsbo, som bor i centrala delen av stan, att alla former av smällare ska totalförbjudas i Tranås kommun.

”Det finns i dag så otroligt många hundar här i Tranås som far fruktansvärt illa av allt smällande”, skriver Tranåsbon.

Hon lyfter även fram hästar och andra djur samt småbarn som ska försöka sova, men är rädda för smällandet.

Hon hävdar att kommunen inte ska räkna med att personerna som skjuter raketer och smällare i olika former har ansökt om tillstånd eller att de koncentrerar smällandet till nyår. Redan innan jul och flera veckor framåt sker skjutandet och enligt personen som skrivit förslaget står personer och smäller mellan hyreshus så att det ”skakar i husen”.

”Nu är det dags för Tranås kommun att ta ett krafttag mot detta problem”, skriver Tranåsbon i versaler.

Hon avslutar förslaget med en förhoppning om förändring under det här året. Annars får kommunen en invånare mindre, klargör hon.

Detta gäller i Tranås kommun

Det krävs numera tillstånd av Polismyndigheten för att få använda fyrverkerier, raketer o..

Detta gäller i Tranås kommun

Det krävs numera tillstånd av Polismyndigheten för att få använda fyrverkerier, raketer och pyroteknik i Tranås tätort. Tillstånd krävs vid alla tidpunkter.

I Tranås tätort krävs tillstånd vid alla tidpunkter utom påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från 20:00 till 01:00 efterföljande dag.

Det är förbjudet att använda fyrverkerier, raketer och pyroteknik närmare än 100 meter från sjukhem, ålderdomshem, begravningsplatser och kyrkogårdar.

Källa: Tranås kommuns hemsida

Annons