– Det var en person som försökte tömma mitt bankkonto, det är jag helt säker på, säger Tranåsbon.

Det var en man i Tranås som blev uppringd av en person i onsdags kväll som uppgav att han representerade alla storbanker i Sverige.

– Han frågade om jag tagit ut pengar vid 17-tiden i går. Det stämde och sedan undrade han om jag plockat ut 2 500 kronor, vilket jag absolut inte hade gjort.

– Då sa han att han kunde hjälpa mig att spärra kortet, göra en polisanmälan och fixa så att jag skulle få tillbaka mina pengar. Jag minns att det stod en man bakom mig när jag tog ut pengarna och förmodligen var det samma person som ringde upp mig på kvällen.

Siffror på dosa

Personen som ringde uppträdde vänligt och korrekt.

– Jag blev misstänksam på alla frågor och sedan undrade han om jag kunde plocka fram min personliga dosa som jag använder till datorn hemma. Han ville jag skulle slå in kodnumret till dosan och en massa siffror som han läste upp.

- Jag var misstänksam hela tiden och direkt efter samtalet valde jag att ringa till banken och spärra mitt kort. Enligt banken verkade det inte som att några pengar försvunnit och jag vill varna andra som får liknande samtal att inte svara på några frågor om kontonummer.

Så skyddar du dig mot kortbedrägerier

• Stäng ditt kort för internetköp om din bank erbjuder den möjligheten. Då kan kortet b..

Så skyddar du dig mot kortbedrägerier

• Stäng ditt kort för internetköp om din bank erbjuder den möjligheten. Då kan kortet bara öppnas med hjälp av bank-ID.

• Ha ett extra kort, bara för näthandel. För över pengar till det när du ska handla.

• Det kan också vara smart att ha ett särskilt semesterkort. Enligt polisen är det bäst med ett betalkort – inte ett kreditkort.

Källa: TT

Annons