– Det är klart att det är en fjäder i hatten att bli utsedd tillsammans med många kända caféer runt om i landet. Det är lika roligt varje gång, det är ju lite speciellt att det reser runt folk och bedömer oss anonymt, säger Tommy Heiman, delägare i Wienerbageriet.

Caféet har varit familjeägt sedan 1961 när Tommy pappa, Göran Heiman, startade Wienerbageriet. Tommy tog själv över 1994 och sedan 2004 har han delat ägarskapet med brorsonen Kenny Heiman.

Årets guide innehåller hela 351 caféer runt om i landet och 42 av dessa är nykomlingar på listan.

Många stamgäster

Under året har White Guides anonyma testare besökt caféer runt om i Sverige. De bedömer efter kvalitet på dryck, bakverk, service samt miljö och stämning i lokalen.

Vad är det som gör att ni platsar?

Vi har ju inte fått in bedömning eller synpunkt när det gäller årets test än, men atmosfären runt omkring är nog lite avgörande. Det är viktigt att ha ett bra sortiment och ett trevligt bemötande av personalen.

– Vi har många stamgäster, det är pensionärsgäng, före detta jobbarkompisar och andra kompisgäng som träffas över en fika. Det har blivit en social inrättning.

Hur viktigt är det att listas i guiden?

– Det är nog mest att man känner en viss uppskattning, men sedan händer det att det dyker upp nya besökare varje år. Det finns en del som reser runt på ledig tid och besöker caféer som finns med i guideboken, säger Tommy Heiman.

Vinnare ska koras

De 8 maj anordnas White Guide Cafés releasefest på Kalaset på Skeppsholmen i Stockholm.

Då avslöjas poäng och klassificeringar i testet och då utses även vinnare i olika klasser – årets bästa kafé, årets konditori, årets kaffebar, årets värt att resa, årets fikaställe, årets hållbara kafé, årets stjärnskott samt årets bageri ska koras.