De övriga kommunerna som nominerats är Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Sundsvall och Vilhelmina.

Vinnaren presenteras i nästa vecka på Tankesmedja för friluftsliv den 18-19 april och 50 000 kronor ligger i prispotten. Det är pengar som ska användas i kommunens friluftsarbete.

– Det känns fantastiskt kul att vi är med i toppen igen, säger Eva Hanzén, kultur- och fritidschef i Tranås.

Delad tredjeplats

Förra året kom Tranås på en hedrande tredjeplats tillsammans med Kalix och Jönköping. Örebro och Huddinge delade på förstaplatsen.

– Jag tror absolut att vi har chans att vinna i år och vi har alltid som mål att vara med i toppen, säger Eva Hanzén.

Det är Svenskt Friluftsliv, Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening och Naturvårdsverket som vill uppmärksamma och inspirera friluftsarbetet genom att varje år utse Sveriges friluftskommun.

De flesta av de 208 kommuner som svarat på enkäten har mycket goda resultat. Kommunerna har fått frågor om planering, information och aktiviteter och därefter har svaren poängsatts.

Parksatsning

Sedan undersökningen startade 2010 har kommunerna i genomsnitt blivit allt bättre. En trend i årets undersökningsresultat visar att friluftsliv fått ett allt högre status i kommunpolitiken.

Kommunen har bland annat gjort en stor satsning i Östanåparken med fina cykel- och gångstigar, ett utomhusgym och nu börjar en lekpark och en motorikbana för de yngre att växa fram.

Annons

Framöver kommer det även att bli vindskydd, bänkar och en grillplats i aktivitetsparken.

– Vi tog fram en friluftsplan för drygt två år sedan med ett uppdrag att komma fram till hur vi ska jobba för att utveckla friluftslivet i framtiden.

– Vi har jättebra förutsättningar med närheten till sjöar och skogar med väl utvecklade spår och leder.

Älskar skogen

Var trivs du själv bäst när det gäller friluftslivet i kommunen?

– Jag gillar att vara ute på sjön Sommen och jag älskar att vara ute i skogen. Jag plockar gärna svamp och jag har en hund som jag går mycket ute i skogen och tränar spårning. Jag trivs bra i Illerns naturreservat, men jag åker även gärna runt och turistar i de närmaste kommunerna, säger Eva Hanzén.

Tidigare vinnare i Sveriges Friluftskommun: 2010: Sundsvall. 2011: Örnsköldsvik, 2012: Örebro. 2013: Örebro. 2014: Leksand, Söderhamn och Örebro. 2015: Örnsköldsvik. 2016: Örnsköldsvik. 2017: Örebro och Huddinge, 2018: ?