Torsdag kväll vid Idebo ångbåtsbrygga och det är fortfarande drygt tolv timmar innan Boxholm II ska avgå för årets första torgtur.

Men Håkan Liif, Stefan Bergman och Carl Johansson är redan igång och jobbar.

Halv kubik i timmen

Tre kubikmeter ved ska lastas på från bryggan. Det räcker för Tranås tur och retur, tillbaka till Tranås och sedan till Laxberg.

– Det går åt cirka en halv kubik per timme, säger Håkan som efter 17 år som skeppare har koll på vedåtgången.

Fast på den här turen ska han "bara" vara hopp-i-land-kille, eller gast som det egentligen heter. Håkan gör nämligen sin sista säsong på Boxholm II.

Med som stöttning

29-årige Stefan Bergman tar den här sommaren över som skeppare. Eftersom det är första torgturen för hans del är Håkan med som stöttning.

Tredje personen i manskapet, maskinisten Carl Johansson, är också nykomling. I vanliga fall jobbar Kalle på Storskär i Stockholm, men har lovat att hoppa in då och då i sommar.

Torsdagskvällen går i traditionens tecken.

Efter lastningen av veden är det middag. Alltid samma meny: färskpotatis, sill och öl. Allt uppdukat på ett bord på akterdäck.

– Det här infördes långt före min tid, berättar Håkan. Det har säkert hållit på i 50-60 år.

Efter maten är det läggdags.

Ångtrycket ska upp

Fredag innebär nämligen tidig uppstigning. Senast 06.00 ska pannan tändas för att ångtrycket ska hinna komma upp i sex kilo.

Det blir bara en snabbfrukost.

När det är avgång halv åtta har redan 13 passagerare gått ombord. Solen skiner från en klarblå himmel även om det fortfarande är kyligt i luften.

Annons

Bra väder betyder många passagerare. Den här förmiddagen är inget undantag. Innan vi nått Tranås hamn är det fullsatt, vilket betyder 70 personer.

Numera är det turister, varav många har stugor kring sjön, som åker med Boxholm II.

Startade 1921

Annat var det när torgturerna infördes 1921. Då fylldes fartyget av folk som skulle in till Tranås och sälja sina varor.

För att de skulle kunna vara på torget i tid avgick Boxholm II från första bryggan kvart över fyra på morgonen.

– När jag började var det halv sju som gällde, något jag sedan ändrade till halv åtta, berättar Håkan samtidigt som han förbereder nästa stopp.

Tar bussen hem

På akterdäck sitter Leif Johansson, Per Åberg och Nina Åberg och dricker kaffe. De är från Österbymo och klev på i Rönnäs.

Per och Nina brukar åka en tur varje år, medan det är premiär för Leif.

– Vindstilla och sol, det kan inte bli mycket bättre än så här, menar trion som efter några timmar i Tranås tänker ta bussen hem.

Boxholm II glider fram över Sommen i drygt sju knop. Det blir sex stopp innan vi når Tranås hamn efter tre timmar.

Det står passagerare vid varje brygga, något skepparen Stefan gillar. Då får han chans att lägga till vid alla stopp under överinseende av Håkan.

– Vid några bryggor har jag inte varit förut, så det är bra med lite tips inför framtiden, säger han.

Sju timmar på sjön

Tranås hamn betyder ett par timmars vila för Stefan, Håkan och Kalle. Under eftermiddagen ska de flesta av passagerarna åka med tillbaka igen.

Innan det blir kväll vid hemmahamnen Laxberg har de varit ute i sju timmar och veden som lastades i Idebo är uppeldad.

– Så i morgon måste vi fylla på med ny ved innan vi ska iväg på en tretimmarstur, med matstopp på Torpön, berättar Stefan rätt nöjd efter sin premiärtur.

Totalt den här sommaren blir det fem torgturer.