Jätteöringen som passerade rännan uppskattas till att mäta 86 centimeter och väga runt sju-åtta kilo.

– Det är jätteroligt att så stora öringar passerar och det visar att systemet fungerar bra, säger Magnus Lundberg, som är ansvarig för vattenkraftverket hos Tranås Energi.

I rännan sitter en fiskräknare med inbyggd kamera som filmar all fisk som passerar.

Öringen leker

Öringen har sin lekperiod under hösten fram till början av november och de senaste veckorna har det varit extra stor rörelse i vattnet.

Annons

– Öringen leker lite längre upp i systemet i Svartån där det finns passande botten och forsande vatten.

– Ynglen som föds stannar kvar i Svartån i ett eller två år, innan de vandrar ut i sjön Sommen, berättar Magnus Lundberg.

Tack vare rännan kan fisken passera vandringshindret och ta sig vidare till jaktmarker och lekplatser.

Större fiskar

Mellan 2 000 till 3 000 fiskar passerar i rännan varje år. Öringen är vanligast, men vimma och andra karpfiskar som braxen, sutare och mört samt enstaka ålar simmar också förbi.

– Första året som vi hade fiskräknaren igång passerade mellan 300 till 400 fiskar och året därpå ökade det till 1 000. På senare har det legat lite mer stabilt på samma siffror och i år har 1 500 fiskar passerat uppströms och 1 000 fiskar nedströms.

– Det vi märkt skillnad är att storleken på fisken blivit lite större. Förra året hade vi en öring som mätte 93 centimeter och det är nog den allra största som passerat, säger Magnus Lundberg

Lax