Kettilsåsracet är ett samarrangemang mellan Friluftsfrämjandet och Solshester MCK. Premiär för uppvisningsloppet var förra året.

— Innan dess hade vi pratat i många år att arrangera något sommartid i Kettilsås, backen står ju oanvänd då. Vi började diskutera med Solshesters MCK och kom då fram till Kettilsåsracet. Detta är ett lopp för både enduro och motocross, ett intensivt lopp som är häftigt och annorlunda för publiken, säger Peter Thomsen som representerar Friluftsfrämjandet.

Planterade ett frö

Förra året bevittnade cirka 400 personer det spektakulära och publikvänliga evenemanget i Kettilsås.

— Vi planterade ett ”frö” hos publiken, säger Peter Thomsen och får medhåll av Tobias Holm som företräder Solshesters MCK.

— Kettilsåsracet är ett så kallat speedrace, snabba heat och många starter. Det är lite speedwaykänsla över det hela, säger Holm.

Ett syfte med loppet är att lokala åkare ges chansen att visa upp sig.

Annons

— Några av de främsta lokala förmågorna som ställer upp är Calle Bjerkert och Kalle Svensson som nu båda tävlar för Vimmerby, säger Holm och fortsätter:

— Vi har också med andra stjärnåkare, exempelvis ställer Joakim Ljunggren upp, han leder SM-serien i enduro. Han har även vunnit Novemberkåsan ett flertal gånger och även Ränneslättsloppet.

För övrigt kan nämnas att Solshesters egna talang på tjejsidan, Lina Petersson, ställer upp i loppet. Hon kom med i endurolandslaget 2017.

Snabbare bana

Ett arbetslag, bestående av medlemmar från både Friluftsfrämjandet och Solshesters MCK, har arbetat en tid med förberedelser inför loppet. Den gångna helgen ställdes backen iordning, sly röjdes och utformningen på banan gjordes.

— Vi har gjort lite förändringar mot föregående år. Banan är mycket snabbare uppför vilket möjliggör fler omkörningar vilket är roligt för publiken, säger Jörgen Mähler, en av arrangörerna.

Kettilsåsracet avgörs lördagen den 2 september, med första start på förmiddagen. Anmälningstiden har ännu inte gått ut.

— I loppet finns två klasser, en för elitåkare och en för motionärer, men det kan bli så att nybörjare får ställas mot exempelvis Joakim Ljunggren i ett heat. Det är ett spännande och roligt upplägg. Förra året hade vi 34 deltagare och den deltagarsiffran ser vi ut att slå i år. Optimalt är 40 åkare i startfältet, säger Tobias Holm.