Kultur- och fritidsnämnden inledde veckans sammanträde på Bredstorps IP för att tillsammans se över anläggningarna. Detta med anledning av en skrivelse som den så kallade ”hallgruppen” författat.

Projektet innefattar en hall med tak för bandyn, en extra isyta med tak för ishockeyn, en inomhusyta till vinterträning för friidrotten, samt extra ytor för omklädningsrum och ett gym.

– Det togs inte några beslut om detta i nämnden. Utan det här är ett arbete som kräver en hel del utredning, tillika finansiering. Det här måste föreningar, företag och privatpersoner bidra till om det ska gå att förverkliga. Och det tar givetvis lite tid, berättar Kurre Carlson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Skapat arrendeavtal

Båtplatserna i Klunkaviken var ett annat ärende som togs upp i veckan. I höstas beslutade nämnden att, på sikt, avveckla förvaltningens båtplatser i viken.

– Förra året, när det var lågt vattenstånd, så gick det inte att ha några båtar där. Då var vi inne på att inte längre ha några platser där för uthyrning.

Andra anledningar var tillväxten av sjögull, att nya båtplatser ska byggas i Hätteområdet, samt att flera båtägare valt att säga upp sina platser.

Annons

Men vidare har Sommens segelsällskap visat intresse för båtplatserna i Klunkaviken, ett positivt samarbete, enligt nämnden.

– Kultur- och fritidsförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen har lagt fram ett arrendeavtal om fem år. Sommens segelsällskap behöver mer plats och de är medvetna om att de inte får muddra där. De kommer att betala ett arrende på 1 000 kronor om året. Vi tycker att det är trevligt att viken används.

Vill stötta föreningen

Nämnden har även fattat ett beslut gällande Tranås Gymnastiksällskap. De vill utveckla sin verksamhet med fler pass och barngrupper, bland annat genom att flytta till Wigénshuset.

– Men de skulle inte klara den hyreshöjning som de skulle drabbas av. I dag är de i huvudsak i sporthallen vid Ängarydsskolan. Om de flyttar upp dit så frigörs ytor och då finns det andra föreningar som är i behov av tider, förklarar Kurre Carlson.

Då Arena Tranås inte förverkligas än på några år så måste vi frigöra ytor ganska snabbt.

Enligt Carlson handlar det om en hyreshöjning från 150 000 kronor om året för Tranås Gymnastiksällskap till 200 000 kronor.

– Vi har lovat att stå för 115 000 kronor, sedan kan inte vi sträcka oss längre. Det är där skon klämmer lite just nu. Så vi får se om föreningen och Wigénsgruppen blir överens. Men vi har tagit vår del i detta.

Tror på QR-koder

Vidare har kultur- och fritidsnämnden beslutat att avslå medborgarförslaget om att turistinformation ska finnas tillgänglig via en nedladdningsbar app.

– Det visade sig att de är dyra att få fram. Istället kanske man kan få samma information via QR-koder som är billigare att framställa. Förslagsställaren är rätt ute, det finns ett behov, men vi försöker nu gå vidare med den idén på ett annat sätt.