— 1980-talet var en riktig innebandyboom då många nya lag bildades och sedan 1989 är IBF Tranås den enda innebandyföreningen i staden, säger ordförande Fredrik Wolf.

Det är inte bara föreningens födelse som ska firas under 2017. IBF-cupen, pågår 7-9 april, fyller 25 år och Sportlovscupen, som pågår vecka sju, 20 år.

— Cuperna är viktiga stolpar i föreningens historia. Genom IBF-cupen, och även Sportlovscupen när den kom, odlades ett intresse för innebandy hos många i Tranås.

Välskött förening

Under IBF Tranås första år fanns det i princip ingen återväxt, inga spelare yngre än tolv år.

— För att kunna växa som förening bildade vi 1991 innebandyskola för väldigt unga killar och tjejer. Vi hade hoppats på ett 40-tal men det dök upp 110 spelare, säger Fredrik Wolf.

Annons

Föreningen har varit välskött och haft en god ekonomi genom alla år enligt Fredrik Wolf. Sportsligt sett har det varit mer svängigt, både för dam- och herrsektionen.

— Tittar vi på damsektionen har vi haft problem med att knyta till oss nya spelare. Men nu ser det bättre ut både sportsligt och vad gäller antalet spelare. Damerna och herrarna har i dag samma förutsättningar när det kommer till satsningar.

Nära Elitserien

Herrlaget har varvat spel i division 1 med spel i division 4.

— Därför satsar vi nu medvetet på egna produkter istället för att värva utifrån.

I slutet av 1990-talet var det väldigt nära att IBF tog sig upp i Elitserien, motsvarigheten till dagens SSL.

— Jag minns en avgörande match mot Linköping som vi tyvärr förlorade. Vid vinst där hade vi förmodligen tagit klivet upp. Det är ett starkt minne, säger Fredrik Wolf.

Finns det tankar på SSL längre?

— Nej, och jag tror inte att vi kommer vara lika nära igen. Viktigt blir att sluta vara en plantskola åt andra när ungdomarna når gymnasieåldern. Vi vill behålla dem och kanske på sikt etablera ett innebandygymnasium i Tranås, säger Fredrik Wolf.

Lördagen den 18 februari firas 30-åringen. Först blir det två interna matcher med IBF Tranås före detta dam- och herrspelare följt av festligheter under kvällen. Underhållningen står DJ Clabbe och bandet DOC för.