En fönsterruta har krossats, en brevlåda var söndersparkad och utomhusbelysning var sönderslaget. Dessutom var det en hel skadegörelse i området vid Talperna, som skolans fritidshem använder i sin verksam.

Nedskräpning

Där har någon försökt elda upp och förstört tre sittbänkar vid en grillplats.

– Det har tyvärr blivit ett stort problem med nedskräpning och skadegörelse, säger Petter Dahlgren, rektor på Junkaremålsskolan i Tranås.

Är händelsen polisanmäld?

– Nej, men vi har för avsikt att lämna in en polisanmälan och på skolan är det ett problem med all nedskräpning på helgerna med flaskor, godispåsar och annat skräp.

Securitas bevakar

– Det är trevligt att skolgården används av ungdomar på fritiden, men det är inte så kul att de skräpar ned. Det känns som en onödig kostnad för skolan att behöva anlita folk att plocka upp allt skräp.

– Vi har Securitas som har koll på området och det är möjligt att vi kan komma åt problemet genom ökad bevakning på helgerna.

Jobbar förebyggande

I tisdags tog han upp problemet i samband med en lärarkonferens i mellanstadiets arbetsgrupp.

– Istället för att skälla och leta efter syndabockar så är det viktigt att få eleverna att ta ett större ansvar för sin skola. Det är nog ingen av eleverna som vill ha en skräpig miljö, jag vill att de ska känna en stolthet och vara lite mer rädd om sin skola.

Han vill jobba förebyggande med eleverna.

– Jag har bett lärare på mellanstadiet att ta upp problemet i arbetsgrupper och klassråd. Samtidigt har vi ingen aning om det är elever från vår egen skola som gjort det här, det kan ju vara ungdomsgäng från någon annan skola, säger Petter Dahlgren.