Sjuksköterskan är relativt nyanställd inom Vetlanda kommun. För ungefär en månad sedan upptäckte vårdpersonal att det försvunnit narkotiska preparat från läkemedelsförråden som inte stämde överens med patienternas användning.

— Vi upptäckte att det gick åt ovanligt mycket, det handlar om morfin som används vid smärtlindring. Vi beslutade oss då för att hålla ”ögonen öppna”, tittade i journaler och försökte ringa in vem som kunde vara ansvarig. Efter en tid såg vi att en sjuksköterska var tänkbar gärningsman, säger Marianne Karlsson, biträdande vård- och omsorgschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Oerhört tragiskt

Annons

En anmälan upprättades till IVO, Inspektionen för vård- och omsorg. Dessutom gjordes en polisanmälan. En träff bokades in med den aktuella sjuksköterskan.

— Efter mötet beslutade vi att avskeda sjuksköterskan, säger Marianne Karlsson som inte närmare vill gå in på vad som sades vid mötet.

— Det jag kan säga är att det är oerhört tragiskt och givetvis en personlig tragedi för den inblandade sjuksköterskan. Vi följer dock de rutiner som finns och då finns det ingen möjlighet för denne att jobba vidare eftersom man inte är lämplig som sjuksköterska, säger Marianne Karlsson.

Upp till polisen

Marianne Karlsson säger värdet på det stulna inte är så omfattande.

— Nej, det handlar inte om några dyrare preparat, men däremot har det som sagt försvunnit mycket. Hur och när stölderna började, om det började direkt vid sköterskans anställning, vet vi inte.

Har sjuksköterskan erkänt?

— Det vill jag inte gå in på. Nu är det upp till polisen att utreda saken vidare, säger Karlsson.